Isala monitort vanuit Meppel coronapatiënten die thuis liggen: een experiment om de zorg in ziekenhuis te verlichten

Huisarts Bert van Bremen (links) en Myrna de Man in het monitoringscentrum van Isala in Meppel. Foto: Frans Paalman

Hoe verlicht je de zorg in het ziekenhuis en ontlast je de zorg voor de huisartsen? Door coronapatiënten thuis te monitoren, denken de Isala-ziekenhuizen in Meppel en Zwolle, huisartsen in de regio en Philips. Pas als het echt nodig is worden deze patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Isala is een experiment begonnen, waarbij coronapatiënten thuis kunnen blijven. Middels een speciale zuurstofmeter worden ze gevolgd. De meter verstuurt automatisch meetwaarden, die uitgelezen kunnen worden door medewerkers van het ziekenhuis in een monitorcentrum van Isala in Meppel.

Zodra de zuurstofwaarde onder een bepaalde waarde komt - die per patiënt wordt bepaald - wordt er vanuit het monitorcentrum contact opgenomen met de huisarts. Die besluit vervolgens of het noodzakelijk is dat de patiënt naar het ziekenhuis moet.

Als het aanslaat, wordt het in de toekomst mogelijk verder opgeschaald naar een monitoringcentrum voor meerdere indicaties voor alle zorgverleners in de regio.

Uniek in Nederland

„Deze samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuis in de zorg voor coronapatiënten is uniek in Nederland”, zegt huisarts Bert van Bremen. „Het ontlast ons als huisartsen. Het is voor ons niet te doen om vier of vijf keer per dag bij een patiënt langs te gaan om de zuurstof in het bloed te meten.”

Vier keer per dag worden de waardes van een patiënt doorgegeven aan het centrum in Meppel. „Stel wij zien dat het slechter gaat, dan kunnen wij vragen om ieder uur de waardes door te geven”, zegt Myrna de Man, coassistent bij Isala. „En gaat iemand echt achteruit, dan krijgt de huisarts een seintje.”

Zelf testen

Myrna de Man bezoekt de coronapatiënten voordat ze door Isala worden gemonitord. „Ik neem de meter mee, een beschermde telefoon met app en een apparaat dat de gegevens van de telefoon meteen doorstuurt naar het monitoringscentrum in Meppel.” Daarbij doet ze de eerste meting samen met de patiënt, en bepaalt ze of een patiënt in staat is om dat zelf vier keer per dag te doen. De metingen moeten de patiënten immers zelf doen. Dit gebeurt in de vorm van een knijper die op de vinger wordt gezet. Via twee verschillende golflengten infraroodlicht wordt vervolgens het zuurstofgehalte gemeten.

‘Voor patiënten is het fijn’

Volgens Bert van Bremen is het een prima oplossing. „Wij zijn net gestart, dus het moet nog wat landen.” Hij vindt het ook fijn voor de patiënt dat het niet zelf de gegevens hoeft door te bellen naar het ziekenhuis. „Dat is voor de patiënt weer extra belastend.”

„Voor patiënten is het fijn dat ze thuis kunnen blijven”, benoemt de huisarts. Myrna de Man beaamt dat. „Laatst was ik bij een oudere mevrouw. Zij was erg ziek, maar haar kinderen vonden het fijn dat moeder thuis kon blijven. Zij helpen haar bij de metingen.” Mocht iemand echter liever in het ziekenhuis liggen voor controle, is dat geen enkel probleem, wordt benadrukt.

Isala verplaatst zorg naar huis

Dit experiment is niet alleen in het licht van corona. „Zorg-op-afstand wordt steeds belangrijker”, zegt Gijs Patijn, chirurg en medisch adviseur binnen het Connected Care Center van Isala Het Connected Care Center is een onderdeel van Isala dat zich inzet om de zorg steeds meer vanuit afstand te monitoren. In 2022 wil Isala dat 10 procent van de ziekenhuiszorg naar de thuissituatie is verplaatst. Tom Faber, programmamanager Connected Care Center bij Isala: „Door coronapatiënten in staat te stellen om zelf thuis metingen uit te voeren en deze automatisch te delen met het zorgnetwerk, hoeven ze mogelijk niet naar het ziekenhuis.”

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een gezondheidsprogramma, ontwikkeld door Philips. „We hopen met deze oplossing een bijdrage te kunnen leveren aan het verlichten van de druk op zorgverleners die door het coronavirus extra hoog is”, zegt Murk Westerterp, hoofd van Connected Care bij Philips Benelux.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu