Isala ziet kwetsbare ouderen vaak beter herstellen van corona dan jonge gezonde mensen

Het Isala Diaconessenhuis Meppel. Foto: Daan Prest

Revalidatiearts Ard ten Hoff van de Isala-ziekenhuizen ziet iets opmerkelijks gebeuren bij de nazorgpoli. Kwetsbare ouderen die op de intensive care (IC) hebben gelegen, herstellen beter dan verwacht. „Vaak beter dan met de jongere, voorheen gezonde mensen, die met coronasymptomen in thuisquarantaine zijn gegaan.”

In mei verwachtte de revalidatiearts nog dat ouderen en een kwetsbare groep patiënten die op de IC had gelegen, een lang revalidatietraject in zouden gaan. Dat blijkt niet het geval. Hij ziet dat het nu verrassend goed gaat met de groep oudere patiënten, die soms bovenop andere gezondheidsproblemen een corona-infectie kreeg en uiteindelijk op de IC aan de beademing belandde.

„Juist die groep jongeren die met coronasymptomen in thuisquarantaine is gegaan, kampt maanden later nog met allerlei klachten. Mensen die voor de infectie vitaal waren, voor wie een blokje om nog steeds te veel is”, zegt Ten Hoff. Voor die groep heeft Isala inmiddels een aparte polikliniek ingericht.

Kort revalidatieproces

Veel coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, en één tot vier weken aan de beademing hebben gelegen, hebben daarna volgens Isala een relatief kort traject gevolgd bij revalidatiecentra. „Ook vanuit daar hoorden we dat mensen relatief snel herstelden na overname. De eerste dagen waren patiënten nog te slap om zelf te eten en binnen anderhalve week konden ze al zelfstandig over de gang lopen.”

Ard ten Hoff heeft nog geen verklaring voor het goede herstel.

Nieuws

Meest gelezen

menu