Ja, het kan: boeken ophalen in bibliotheek Emmen (en lees welk boek iedereen wil hebben)

Bibliotheekdirecteur Marchien Brons. Foto: DvhN

De bibliotheek in Emmen biedt sinds dinsdag de mogelijkheid voor klanten om hun gereserveerde boeken op te komen halen. En dat had behoorlijk wat voeten in de aarde, zegt directeur Marchien Brons.

,,Al een paar weken kregen we regelmatig de vraag of we met een afhaalservice zouden beginnen, maar de vraag was even hoe we dat gingen oppikken”, vertelt Brons. ,,Dat besluit was ook afhankelijk van hoe de kabinetsmaatregelen zich zouden ontwikkelen. Gisteren werd duidelijk dat ook na 6 april de bibliotheken gesloten blijven. Dat was voor ons het moment om met afhalen te beginnen.”

‘Om de gemeente door te crossen zien we niet zitten’

Brons spreekt wel een lastige afweging. ,,De gezondheid van het personeel staat voorop. Daarom dat we bewust niet hebben gekozen voor het bezorgen van boeken. We zien het niet zitten om de hele gemeente door te crossen.”

Mogelijk breidt de afhaalservice in Emmen ook uit naar de bibliotheek in Klazienaveen. ,,We gaan binnenkort kijken of dat kan en hangt ook af van genoeg beschikbaar personeel. Niet al onze medewerkers staan er wat betreft het afhalen hetzelfde in. Het laatste wat we gaan doen in deze tijd is druk uitoefenen op het personeel.”

Maximaal 180 klanten per week

Juist die gezondheidsfactor was vorige week donderdag voor de bibliotheek in Assen de reden om na een week te stoppen met de afhaalservice. Emmen pakt het anders aan en werkt met maximaal 36 klanten per dagdeel, die niet verder komen dan de hal.

,,Wie boeken heeft gereserveerd, krijgt een telefoontje van onze klantenservice dat deze klaarliggen. Afhalen kan niet op een willekeurig moment. We maken een planning, waarbij 6 mensen per half uur langs mogen komen. Dat betekent 180 per week. Ja, het kan gebeuren dat klanten een paar dagen geduld moeten hebben voordat ze aan de beurt zijn, maar we merken dat ze daar wel begrip voor tonen.”

Toen de bibliotheek de deuren op maandag 16 maart tijdelijk sloot, lagen er nog een paar honderd gereserveerde boeken en dvd’s klaar. ,,Die worden als eerste uitgereikt. Gisteren zijn de betreffende klanten opgebeld. Soms is de nood minder groot en kan die reservering wel even wachten. ‘Laat maar staan’, reageerde sommigen.”

Absolute topper: ‘Zeven zussen’ van Lucinda Riley

Brons zegt dat de Emmer bibliotheek 26.000 leden heeft, inclusief jeugdleden. De collectie bestaat uit ongeveer 50.000 boeken en 4.000 dvd’s.

Iedere klant mag per persoon maximaal vier materialen aanvragen en die tot 1 juli lenen. ,,Alleen boeken en dvd’s uit eigen collectie kunnen worden aangevraagd, aangezien vervoer tussen de bibliotheken in Drenthe onmogelijk is.”

Van enkele boeken heeft de bieb meerdere exemplaren beschikbaar. Maar het kan bij bepaalde titels ook flink loslopen. ,,Absolute topper op dit moment is de zevendelige reeks Zeven zussen van Lucinda Riley. Zelfs al zouden we honderd exemplaren te leen hebben, dan is dat nog niet genoeg. In feite geldt voor alle boeken: zolang de voorraad strekt.”

Na inleveren: 72 uur laten staan en daarna schoonmaken

Ingeleverde boeken krijgen eerst een schoonmaakbeurt. ,,Inleveren kan alleen via de ‘boekenbus’ bij de ingang. Vervolgens laten we die boeken 72 uur op de band staan, waarna ze worden schoongemaakt. Daarmee is het risico op aanwezigheid van corona weggenomen.”

De afhaalservice komt bovenop de mogelijkheid om via de website van de bibliotheek E-books en luisterboeken te lenen. Brons zegt dat die aantallen behoorlijk zijn toegenomen. ,,Ik ken geen precieze aantallen, maar weet wel dat die sinds twee weken een aantal keren over de kop zijn gegaan. Medewerkers van onze klantenservice bieden – vanuit huis – hulp bij het aanvragen en lezen daarvan.”

Binnenkort starten de bibliotheken landelijk met ThuisBieb, een app waar ook niet-leden E-books kunnen aanvragen. Die gaat binnenkort in de lucht.

Nieuws

Meest gelezen

menu