Jaar cel voor verwarde man die mensen gijzelde in bus op A28

Foto: Unsplash.

Foto: Unsplash.

De 39-jarige man uit Polen die begin december landgenoten in een busje gijzelde en ruim een uur met hen rondreed, is veroordeeld tot een jaar cel.

De man stapte ‘s avonds in de bus met Poolse werknemers die teruggingen naar hun eigen land. Hij liep direct naar voren met een mes in zijn hand. Hij verschanste zich naast de chauffeur en dwong de bestuurder met 100 kilometer per uur te blijven rijden.

Rit van ruim een uur

Ruim een uur lang reed het busje over de N34, N33 en A28. De chauffeur mocht niet van de weg af, niet langzamer rijden en ook niet van rijbaan wisselen. Ondertussen intimideerde de Pool zijn landgenoten door hen indringend aan te kijken en toe te roepen dat iemand pijn zou krijgen als er niet naar hem werd geluisterd. Daarbij zwaaide hij met het mes.

De tekst gaat verder na deze mededeling. Als je geïnteresseerd bent in nieuws over misdaad, dan is onze misdaadpodcast Radio Ramkraak misschien ook iets voor jou. Luister hieronder naar de nieuwste afleveringen. Je kunt de podcast ook vinden op Spotify en Apple Podcast.


Lege tank

Verzoeken om een sanitaire stop werd door de man genegeerd. Hij verkeerde onder invloed van drugs en drank en werd gaandeweg de rit steeds drukker. Bij Beilen gaf de chauffeur aan dat de tank nagenoeg leeg was. Hij mocht van de weg af, naar een tankstation. Bij de pomp liepen de chauffeur en zijn gijzelnemer naar de shop.

Chauffeur rent terug

De chauffeur draaide zich ineens om, rende terug naar de bus en reed weg. Hij liet zijn belager staan. De medewerkster van het tankstation belde de politie. De rechter vindt dat de Pool inbreuk heeft gemaakt op het recht op persoonlijke vrijheid van zijn landgenoten. Hij zorgde voor toenemende gevoelens van angst en onveiligheid. Dit neemt de rechter de man kwalijk.

Drank en drugs

Dat de man door drank en drugs onvoldoende inzag wat hij deed neemt niet weg dat hij die middelen zelf heeft ingenomen, vindt de rechter. Er is dan ook geen sprake van verminderde toerekenbaarheid. De Pool verbleef nog maar kort in Nederland en had hier nog geen strafblad. In Polen is hij wel met justitie in aanraking geweest, maar niet in relevante mate, oordeelt de rechter.

De man toonde twee weken geleden op zitting spijt. De straf valt lager uit dan de geëiste anderhalf jaar cel omdat de man alsnog inzicht toonde in zijn handelen en omdat de rechter rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van de man.