Jaar van de waarheid voor herbouw Valterschans

Sfeerimpressie van de nieuwe Valtherschans.

Wordt de Valtherschans aan de oostkant van Valthe herbouwd of niet? In december moet er duidelijkheid zijn.

De Valtherschans werd opgeworpen in 1621 als verdedigingswerk om een route door de toenmalige veenmoerassen te controleren tijdens de oorlogsjaren met Spanje. In latere jaren verdween de schans, die ooit aan weerszijden van de huidige Valtherdijk heeft gelegen.

Aangezien het volgend jaar vierhonderd jaar geleden is dat de Valterschans werd opgericht, zou mooi zijn als minimaal een deel van de schans er weer zou staan. ,,Het zou mooi zijn als we volgend jaar de comeback met enkele kanonschoten kunnen vieren”, aldus Van Venrooij.

Plaatselijk Belang Valthe maakt al bijna vier jaar werk van de terugkeer. Voor de herbouw is in totaal anderhalf hectare grond nodig. Hiervoor voert Prolander, de provinciale uitvoeringsorganisatie, momenteel gesprekken met twee grondeigenaren over de aankoop. ,,We hoopten rond augustus de boel rond te hebben. Bij de een is een bod in voorbereiding, bij de ander lopen de onderhandelingen nog over de grondprijs.”

Dood paard

Wil Valthe in 2021 uberhaupt nog een deel van de schans herbouwen, dan moet er uiterlijk december duidelijkheid zijn, vindt de dorpsvoorzitter. ,,In dat geval heb je nog tijd om iets te kunnen doen.” Mocht er tegen die tijd geen uitsluitsel zijn, dan is het de vraag of de schans er nog gaat komen. ,,We hebben er al zoveel tijd ingestoken, maar op een gegeven moment moet je wel realistisch zijn. Want anders wordt het als trekken aan een dood paard.”

De nieuwe Valtherschans moet een multifunctioneel karakter krijgen. Ideeen zijn om het binnenste deel ook te gebruiken als evenemententerrein en marktplein. De komst van een informatiecentrum of een camperplaats. Deze keuzes kunnen pas echter worden gemaakt als de nog benodigde grond is aangekocht. ,,Als het er komt is het in ieder geval de bedoeling dat er meer te zien is dan enkel wat grazende schapen op de hellingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu