Jacht op wild zwijn leidt tot politiek debat: 'Laat de wolf dat werk opknappen'

De jacht op wilde zwijnen blijft de meningen verdelen. Foto: ANP/Koen Suyk

Jagen door mensen op wilde zwijnen is weerzinwekkend en niet nodig, laat daarom wolven dit werk opknappen.

Dit betoogde het Drentse Statenlid Thea Potharst (Partij voor de Dieren) woensdag in de Statencommissie voor het omgevingsbeleid. Ze reageert op het nieuws dat de provincie vorige week de jacht opende op een rotte (groep) wilde zwijnen in het Vorrelveen, in het gebied tussen Beilen en Hoogersmilde. Het was voor zover bekend de eerste keer dat wilde zwijnen in groepsverband de provincie aandeden.

Nulstand is het beleid

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) stelde dat Provinciale Staten zelf hebben bepaald dat er een nulstand voor wilde zwijnen en ander groot wild in de provincie Drenthe moet zijn. Zodra deze dieren hun gezicht laten zien, wordt de jacht geopend. Of wolven dit werk kunnen overnemen, kon Jumelet nog niet zeggen. Hij wijst op een nog lopend onderzoek naar de plek die de wolf in de Drentse ecologie zal innemen.

Het bracht Statenlid Erwin van Liempd (GroenLinks) tot de vraag of de nulstand voor wilde zwijnen nog wel nodig is. Volgens Jumelet komt hierover nog een evaluatie, en kan Provinciale Staten de bevindingen op de agenda zetten. Potharst kondigde aan dat dit zeker zal gebeuren.

Potharst vroeg zich ook af of jagers van de Wildbeheerseenheid de zwijnen bestrijden, maar volgens Jumelet zijn dit bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s).

Wilde zwijnen veroorzaken landbouwschade

Wilde zwijnen zijn niet welkom in de provincie omdat zij grote schade kunnen aanrichten aan landbouwgewassen. Zo heeft de rotte zwijnen bij het Vorrelveen al menig sappig maïskolfje verorberd. Ook is er de vrees dat zij ziekten verspreiden bij varkenshouderijen.

Potharst stoort zich echter aan het beeld dat wilde zwijnen de grootste verstoorders zijn die je kunt bedenken, terwijl de mens volgens haar juist steeds meer leefgebied van de dieren inneemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu