Jack's Racing Day Assen: duizenden bezoekers met QR-code op de tribunes van het TT Circuit

Maximaal 35.000 bezoekers mag Jack Racing Day zaterdag en zondag ontvangen op het TT Circuit in Assen. QR-code of testbewijs bij de hand? Dan kun je gaan en staan waar je wilt.

Jack's Racing Day op het TT Circuit Assen.

Jack's Racing Day op het TT Circuit Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

,,Hallo, mag ik uw vaccinatiebewijs even zien?” Marloes de Haan vraagt het honderden keren bij de ingang van het TT Circuit in Assen. Met een mobiele scanapparaat controleert ze de QR-code op de telefoon van bezoekers aan de Jack’s Racing Day dit weekeinde. En wie geen QR-code heeft gedownload moet een papieren vaccinatiebewijs of negatief testbewijs met identiteitsbewijs tonen. Anders kom je er niet in.

Wie geen geldig vaccinatiebewijs had, kon naast de ingang een sneltest doen om alsnog het circuit op te mogen. Daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Ouders met kinderen, jongeren en ouderen: allemaal kwamen ze zonder problemen door de controle.

Festival 750 bezoekers, Racing Day 35.000

Maximaal 35.000 bezoekers per dag is bijzonder in coronatijd, ook nu de besmettingen afnemen. Want waarom mogen festivals maar 750 mensen toelaten en Jack’s Racing Day 34.250 toeschouwers per dag meer? Dat roept veel vragen op. De verklaring: de Racing Day is geen festival en werkt met zitplaatsen. Het TT Circuit heeft er 55.000, dus ruimte genoeg, al hoeft er geen anderhalve meter afstand gehouden te worden.

Hoewel het aantal van 35.000 bezoekers per dag op zowel zaterdag (ongeveer 12.000) als zondag (zo’n 23.000) bij lange na niet gehaald werd, bleef niet iedereen op zijn stoeltje op de tribune zitten. Veel bezoekers kochten een kaartje voor het rennerskwartier, waar iedereen frank en vrij door elkaar liep om de honderden raceauto, motoren, karts en Dakar-trucks van dichtbij te bewonderen.

‘Minder enthousiast dat mensen door elkaar lopen’

Viroloog Bert Niesters van het UMCG zegt dat evenementen als Jack’s Racing Day zijn toegestaan volgens de huidige coronaregels. ,,Waar ik minder enthousiast over ben is dat mensen door elkaar lopen. Dan is de kans op besmettingen groter. Er zijn zaterdag nog ruim 2400 positieve gevallen gemeld. We zijn er bijna, maar nog niet iedereen is gevaccineerd. Met name jongeren niet.”

Niesters ziet de Racing Day als een generale repetitie voor Formule 1 race in Zandvoort op 5 september. ,,Als het in Assen fout gaat, dan krijg je een discussie over of er wel zoveel bezoekers in Zandvoort toegelaten moeten worden.” In het Grand Prix weekeinde in de badplaats worden 100.000 bezoekers per dag verwacht.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu