Jaco Heeren uit Exloo, van melkboer tot Nationaal Zuivelmuseum

Jaco Heeren bij een deel van zijn omvangrijke zuivelcollectie. Foto: Jan Anninga

Al lange tijd maakt Jaco Heeren (59) uit Exloo zich sterk voor een Nationaal Zuivelmuseum. In het Gelderse Wapenveld krijgen de plannen langzaam vorm.

Heeren noemt het zeer verwonderlijk. Dat er in een zuivelland als Nederland geen Nationaal Zuivelmuseum bestaat. Wat betreft de voormalige melkboer uit Exloo komt daarin verandering.

 

Heeren heeft in de afgelopen 45 jaar een enorme hoeveelheid spullen verzameld die met de zuivelbranche te maken hebben. Samen met Peter van Moerkerk uit het Gelderse Oosterhout, die dezelfde passie heeft, zet hij zich in voor een Nationaal Zuivelmuseum. Aan materiaal geen gebrek: samen hebben beide heren ruim zestig pallets vol, plus meerdere transportmiddelen.

Erve IJzerman, in het Gelderse Wapenveld

Voor de plek van het museum is een oude hoeve in Wapenveld in beeld: Erve IJzerman. Dit in 1898 gebouwde pand is eigendom van een stichting die het onderkomen wil opknappen en een passende functie wil geven. De betrokken stichting staat positief tegenover de plannen voor een Nationaal Zuivelmuseum, net als de provincie Gelderland en de betrokken gemeente. Toch kan het volgens Heeren nog wel twee, drie jaar duren voordat het Nationaal Zuivelmuseum daadwerkelijk open gaat.

 

Heeren: ,,Het gebouw dient nog onder handen genomen te worden en ook moet er een projectleider komen die het museum in gaat richten. Peter en ik zijn verzamelaars en weten veel over de zuivelindustrie. Maar we zijn geen specialisten op het gebied van het inrichten van een museum. Daar hebben we dus iemand voor nodig en ook daarvoor moeten weer subsidiepotjes worden gevonden.’’

‘We merkten dat veel mensen nieuwsgierig zijn’

Toch is er in het pand sinds medio juni al een kleine expositie over zuivel te zien. ,,We merkten dat veel mensen nieuwsgierig zijn. Daarom hebben we besloten om alvast iets te gaan exposeren. Heel summier, onder de naam Zuivelmuseum in wording.’’

De expositie bestaat uit meerdere vitrinekasten met materiaal en twee oude melkkarretjes, ook wel ijzeren hondjes genoemd. ,,Tot eind september kunnen mensen op zaterdag van tien tot vier uur deze summiere expositie bekijken. Er zijn dan ook mensen aanwezig die er iets meer over kunnen vertellen. Zelf ga ik om de week er naar toe’’, zegt Heeren.

 

Exloo - Wapenveld: 100 kilometer

Omdat in oktober de restauratie van de oude hoeve verder gaat, stopt de tijdelijke expositie eind september. ,,De bedoeling is om in het voorjaar weer met een kleine expositie over zuivel te komen. Op deze manier kunnen liefhebbers ook de vorderingen van de opbouw van het museum volgen.’’

Wapenveld ligt op zo’n honderd kilometer van Exloo. Heeren raadt mensen uit Drenthe niet aan om de komende tijd naar Wapenveld te komen voor de kleine zuivelexposities. ,,Daar zijn de tentoonstellingen te summier voor. Het is vooral leuk voor mensen die in de buurt wonen of toevallig in de buurt zijn. Woon je op grotere afstand, dan zou ik wachten tot het Nationale Zuivelmuseum echt open gaat.’’

Bekend schrijfster streekromans

Naast het Zuivelmuseum in wording is in enkele kamers van het woonhuis van de boerderij ook de bewonersgeschiedenis te beleven. Eén van de kamers staat in het teken van Annie Oosterbroek-Dutschun, bekend schrijfster van streekromans. Zij woonde als pleegdochter ruim 24 jaar op de boerderij en in veel van haar romans wordt het onderkomen nauwkeurig beschreven.

Nieuws

Meest gelezen

menu