Jan B. moet jaren de cel in voor rol bij cokemanege Nijeveen: 'Hij was onmisbaar voor de opbouw van het lab'

De vrees die Jan B. uit Nijeveen had voor een celstraf wordt werkelijkheid. De rechtbank Amsterdam legt de 65-jarige paardenhandelaar drie jaar cel op voor zijn rol bij de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld, gevestigd in zijn schuur.

Jan B. uit Nijeveen op de voorgrond. Op de achtergrond de Egberdina Hoeve waar vorig jaar op 7 augustus de cocaïnewasserij is aangetroffen. Tekening: Petra Urban/Foto: DVHN

Jan B. uit Nijeveen op de voorgrond. Op de achtergrond de Egberdina Hoeve waar vorig jaar op 7 augustus de cocaïnewasserij is aangetroffen. Tekening: Petra Urban/Foto: DVHN

Hij was er al bang voor, verzuchtte B. meermaals tijdens de inhoudelijke behandeling in juni. „Jullie geem mij toch drie jaar cel ofzo”, zei hij daar. En hij krijgt precies gelijk. Hoewel B. tot het einde bleef volhouden dat hij van niets wist, dat hij juist slachtoffer was van de groep criminelen die het lab in zijn schuur runde, ziet de rechtbank zijn rol wel degelijk anders.

Volgens haar had B. een actieve en zelfs onmisbare rol bij het cocaïnelab. „Hij wist dat er een lab was, dat er ‘poeder’ werd geproduceerd en na een gesprek met de ‘grote baas’ heeft hij niet ingegrepen.” Hij had niet alleen toegang tot het lab, hij kwam er ook geregeld, meent de rechtbank.

B. is na zijn aanhouding lichamelijk achteruit gegaan, heeft een herseninfarct gehad. Daar houdt de rechtbank rekening mee, maar zijn rol was dusdanig actief dat een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf niet aan de orde is. Ze legt de paardenman een jaar cel minder op dan is geëist: drie jaar.

Steenkool

In de schuur op het terrein van B. werd vorig jaar op 7 augustus de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Volgens de politie kon er naar schatting dagelijks tussen de 150 en 200 kilo coke worden gewassen uit steenkool, middels een chemisch proces. Dat staat voor een straatwaarde van tussen de 4,5 tot 6 miljoen euro per dag. De rechtbank vindt overtuigend bewezen dat het lab tussen 18 juli en de dag van de inval productie heeft gedraaid.

Hoeveel cocaïne daarbij is verwerkt, is onduidelijk. Dit komt volgens de rechtbank omdat een lab als die in Nijeveen erop is gericht om de cocaïne en de afvalstoffen zo snel mogelijk weg te halen. In ieder geval is in Nijeveen voor ruim 100 kilo cocaïnehoudende stof aangetroffen, zogeheten ‘base’, waar de drugs later uit kunnen worden gewonnen. Daar zijn de verdachten volgens de rechtbank allemaal verantwoordelijk voor.

B. wordt het zwaarst gestraft

Naast B. draaien ook de dertien Colombianen en een Turkse man de cel in. Zij werkten in de cokewasserij en werden op de dag van de inval ter plekke aangehouden. Tegenover de rechtbank verklaarden zij eind juni dat ze geen idee hadden wat ze precies in Nijeveen deden en dat ze tegen hun zin in de loods van B. werden vastgehouden. Ze werden zelfs bedreigd, zeggen ze. De rechtbank vindt dat ‘de werklui’ dat laatste onvoldoende duidelijk hebben gemaakt hoe dat is gebeurd. Er was geen fysiek geweld of gebruik van wapens.

De mannen krijgen eenzelfde allemaal dezelfde straf: dertig maanden cel, met aftrek van het voorarrest.

Verschillende rollen niet relevant

De rechtbank acht, net als bij B., de verschillende rollen van de verdachten in de wasserij niet relevant. Er was hoe dan ook sprake van een nauwe en bewuste samenwerking in het ‘zeer professionele’ cocaïnelaboratorium. „Sommigen werkten in de keuken of deden schoonmaakwerkzaamheden, maar daarmee draag je alsnog bij aan het productieproces van cocaïne”, meent de rechtbankvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie eiste eind juni een celstraf van vier jaar voor alle verdachten, maar de rechtbank vindt een lagere straf passender. In het vonnis wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de mannen. Dat ze niet wisten waarvoor ze naar Nijeveen kwamen, is moeilijk vast te stellen, maar van de brute werkomstandigheden hebben ze zeer waarschijnlijk niet geweten, meent zij. „De verdachten werden gedwongen om te werken, zagen geen daglicht en sommigen liepen zelfs brandwonden op.”

De straf betekent praktisch voor de Colombianen en de Turkse verdachte dat nog zo’n anderhalf jaar cel rest. Voor B. is dit anders, aangezien hij in september vorig jaar is vrijgelaten. Voor hem wacht een kleine drie jaar cel. De verdenking dat B. zo’n 7000 euro crimineel geld heeft witgewassen, wordt door de rechtbank verworpen. Daarvan spreekt zij hem vrij.

Ondanks deze celstraf is B. nog niet van justitie verlost. Zij wil een ontnemingszaak tegen de 65-jarige paardenhandelaar starten, omdat hij ruim 33.000 euro crimineel zou hebben verdiend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Drugslab Nijeveen
menu