'Jan B. wist van cocaïnehandel in zijn manege in Nijeveen. Hij wilde nog een miljoen meepakken voor hij de bak in zou draaien'

Jan B., de voormalige eigenaar van de manege in Nijeveen, wist wel degelijk van de foute handel die plaatsvond in zijn schuur. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit afgeluisterde telefoon- en chatgesprekken. Voor hij de bak in zou draaien, wilde hij nog ‘een miljoen pakken’.

De Egberdinahoeve. Inzet: Jan B. toen hij in 2017 verkozen werd tot Fokker van het Jaar.

De Egberdinahoeve. Inzet: Jan B. toen hij in 2017 verkozen werd tot Fokker van het Jaar.

Dat staat in een uitgebreide toelichting die het OM heeft verstrekt bij de eerste pro-formazitting in de Nijeveense cocaïnezaak, genaamd Rockdale. In de rechtbank in Amsterdam stonden woensdag de zestien verdachten terecht die op 7 augustus om 09.02 door een arrestatieteam zijn aangehouden. B. is sinds eind september op vrije voeten en verscheen niet op zitting. Ook zijn advocaat Xander Sijmons was niet aanwezig.

In Nijeveen trof de politie na een grote inval een cocaïnewasserij aan in een manege, die zijn gelijke in Nederland niet kent. Er was volgens de politie de capaciteit om dagelijks tussen de 150 en 200 kilo drugs te wassen uit, in dit geval, steenkool. In ieder geval werd in de manege 100 kilo cocaïne aangetroffen. Volgens het OM was de geschatte jaaromzet driemaal zo hoog als die van de winkelketen Zeeman in 2019, ‘waarbij de winstmarge in textiel van Zeeman minuscuul is vergeleken met die van de cocaïne’.

Na handgemeen naar ‘de grote baas’

Het relaas van justitie typeert de paardenhandelaar uit Nijeveen. Na het sluiten van de huurdeal op 1 juni kreeg B. van ene ‘Oscar’ een telefoon met daarin het nummer van zijn contactpersoon, genaamd ‘Spook’. B. laat zich gedurende de weken niet kisten, zelfs niet door vermeende criminelen.

Op 25 juli moet hij zich bij de ‘grote baas’ verantwoorden, schrijft het OM, omdat B. een handgemeen zou hebben gehad met ‘Spook’. Hierna wordt de paardenman te kennen gegeven dat de handel in zijn schuur niet om computers gaat, maar om poeder. Hij vermoedt dat het goed mis is en wil een pistool gaan dragen en zich aangeven bij de politie.

Twee dagen later tapt de politie een gesprek van B. af, waarin hij een kennis uit de doeken doet over de activiteiten in zijn schuur - de kennis is eveneens aangehouden en moet op een later moment voorkomen. In het telefoongesprek zegt B. dat hij ‘zoveel mogelijk wil pakken’ en noemt het bedrag van een miljoen. Verder spreekt hij over verwarmers en magnetrons waarin de tabletten (‘die rommel’) moet drogen en dat ‘die jongens 1 tot 1,5 miljoen draaien per maand’. Hij erkent ook dat er twaalf mannen in zijn schuur zitten, maar dat hij niet zo lang de bak in hoeft.

Dat botst met wat B. eerder tegenover Dagblad van het Noorden verklaarde. Hij zei nooit iets gezien of gemerkt te hebben op zijn erf. Veel arbeiders in de manege zag hij naar eigen zeggen voor het eerst in detentie. Lees het interview hier.

Wel of niet terug naar Colombia

Inmiddels kent het strafdossier Rockdale nog twee vertakkingen, waarin justitie zich voornamelijk focust op het organiseren en mogelijk maken van cocaïnewasserij in Zuidwest-Drenthe. In totaal heeft het OM nu 26 verdachten in beeld, van wie er drie naar het buitenland zijn gevlucht en Nijevener B. dus op vrije voeten is. Deze week zijn er nog eens zes aanhoudingen verricht, waaronder op Schiphol. De laatste verdachte is woensdag nog voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tijdens de pro-formazitting op woensdag verschenen negen Colombianen voor de rechter, van wie er eentje ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Het onderzoek is, op het uitlezen van gegevensdragers en het verhoren van een aantal verdachten na, afgerond.

Het gros van de grote groep Colombianen verklaart niet van tevoren te hebben geweten van de werkzaamheden die ze in Nijeveen zouden moeten uitvoeren. Onder valse voorwendselen zouden ze naar Nederland zijn gelokt. Sommigen kwamen alleen uit Colombia of Spanje, anderen in kleine groepjes naar Nederland. Advocaat Rosalinde Rijkhoff, die drie verdachten bijstaat, zegt dat het in deze zaak niet gaat om een groep, maar om vijftien individuen met elk hun eigen verhaal.

Sommige verdachten lieten weten absoluut niet uitgezet te willen worden naar hun thuisland, waar ze zouden moeten vrezen voor hun leven, terwijl anderen juist wel hun proces daar willen afwachten. De rechter besloot desondanks het voorarrest van alle nog vastzittende verdachten te verlengen met drie maanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Drugslab Nijeveen
menu