Jan Batelaan krijgt als nieuwe wethouder 'zijn' Smilde. 'De televisietoren was vroeger in mijn jeugd echt een landmark'

Jan Batelaan. Eigen foto

Witte rook in Midden-Drenthe. De opvolger van de in juni vertrokken wethouder Anique Snijders is bekend: Jan Batelaan (45) uit Zuidbroek. De raad besluit 24 september of hij inderdaad aan de slag mag in de gemeente waarin hij ooit opgroeide. Dat laatste is volgens VVD-fractievoorzitter Arjan van Gelderen in ieder geval ‘een dikke plus’.

Dag meneer Batelaan, van harte gefeliciteerd. Wanneer hoorde dat u bent voorgedragen?

,,Begin vorige week. Ik werd gebeld door de fractievoorzitter.”

Nog niet benoemd, maar wel unaniem voorgedragen door de vertrouwenscommissie van de VVD Midden-Drenthe. Hoe voelt dat?

,,Daar ben ik erg blij en verheugd om. Ook dankbaar: unaniem worden voorgedragen geeft een goed gevoel. Dat je je realiseert dat je tijdens het sollicitatiegesprek de juiste dingen voor het voetlicht hebt gebracht.”

U bent geboren en getogen in Smilde, tot 1998 een zelfstandige gemeente. Wat voor herinneringen heeft u aan Smilde?

,,De televisietoren. Die was vroeger in mijn jeugd echt een landmark. We deden altijd een wedstrijd als we van vakantie terugkwamen. Wie ziet ‘m als eerste staan? Toen Hoogersmilde in 2008 375 jaar bestond, heb ik ‘m nog beklommen. Alles kan je overzien, van het Oranjekanaal tot Assen en Appelscha. Een paar jaar later stond de toren in brand, dat deed wel pijn. Ik heb altijd met een schuin oog naar Smilde gekeken. Mijn moeder heeft er nog tot voor kort gewoond. Vroeger had iedere wijk een eigen bakker, kroeg en sportvereniging. Die verzuiling is verdwenen. Smilde heeft nu een mooi winkelcentrum waarop het dorp trots mag zijn.”

Waar gaat u zich in Midden-Drenthe voornamelijk voor hard maken? Wat staat bij u bovenaan de agenda?

,,Ik val middenin een raadsperiode en ga mij natuurlijk volop inlezen in de dossiers van mijn voorganger. Met de fractie en het programma in de hand deelnemen aan het college. Inhoudelijk wil ik de zaken samen met de inwoners oppikken, niet slechts van uit het gemeentehuis besturen. Ik vind het belangrijk om mijn gezicht te laten zien.”

U was vanaf 2010 vijf jaar lang wethouder in de gemeente Menterwolde, maar stapte in mei 2015 op. Hoe kijkt u terug op die periode?

,,Een bijzondere tijd. Daar ben ik immers mijn bestuurlijke loopbaan begonnen. Maar het was ook een leerzame periode. Ik blijf er het positieve van inzien.”

Wat heeft u sindsdien gedaan?

,,Sinds 2016 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s. Als ik als wethouder in Midden-Drenthe word geïnstalleerd, moet ik daarmee stoppen.”

De raad besluit over uw voordracht op 24 september. Heeft u al een plekje in Smilde op het oog?

,,Nee, want vooralsnog blijf ik wethouder van buiten, zoals dat wordt genoemd. De raadsperiode duurt nog zo’n anderhalf jaar en die tijd blijf ik met mijn vrouw en twee kinderen in Zuidbroek wonen. En daarna? Ik sluit niets uit. Daar moet ik rustig de tijd voor nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu