Jan Broertjes gaat ermee door: zijn tuin in Klatering is groot genoeg, daar mogen ook anderen van genieten

Jan Broertjes in zijn ruim bemeten tuin. Foto: Archief Gerrit Boer

Daar heeft hij goed aan gedaan, denkt Jan Broertjes. De oud-burgemeester van Midden-Drenthe besloot dit voorjaar zijn tuin open te stellen voor mensen zonder eigen tuin. Hij wil ermee doorgaan.

,,Klein gebaar, groot geluk!”, blikt Broertjes terug op de afgelopen maanden. Hij en echtgenote Gerda ontvingen diverse keren ‘tuingasten’. Meestal tot wederzijds genoegen: ,,Sommigen bleven een uur, anderen twee uur. Maar lang genoeg om, op veilige afstand van elkaar, ook een praatje te kunnen maken.”

Achter hun huis in buurtschap Klatering bij Beilen beschikken Broertjes (67) en zijn vrouw over een royaal bemeten tuin. Inclusief een stuk weiland, waar twee hereford koeien het onderhoud voor hun rekening nemen, gaat het om ongeveer een hectare.

Vissen, geiten en konijnen

Ruim voldoende om er niet alleen zelf van te genieten maar dat misschien ook anderen zo nu en dan te gunnen, hadden ze al eens bedacht. In flats wonende gezinnen met kleine kinderen bijvoorbeeld. Of cliënten van verzorgings- en verpleeghuizen, die veelal ook geen andere keus hebben dan binnen te zitten.

Broertjes’ tuin staat vol struiken en planten. Met drie verschillende terrasjes zit je elkaar niet snel in de weg. Er is een vijver met honderden vissen. Kinderen kunnen de geiten en konijnen knuffelen. Er staan ook nog een schommel en een zandbak in de tuin.

De coronacrisis bracht het balletje deze lente verder aan het rollen. De vroegere eerste burger en zijn vrouw lazen over Deeltuinen.nl en meldden zich aan. Via deze website kunnen particulieren hun tuin, of een deel ervan, aanbieden aan anderen die wat grond betreft minder bedeeld zijn. Geïnteresseerden kunnen zich hier eveneens opgeven.

‘Een heel mooie doelgroep’

Die belangstellenden hebben de tuin in Klatering weten te vinden, vertelt de oud-burgemeester. ,,Vooral in het begin van de coronacrisis. De laatste tijd is het stiller, ik neem aan doordat we nu allemaal weer wat meer bewegingsruimte hebben. Het zijn vooral bewoners van verzorgingshuizen in Assen, Hoogeveen en Emmen geweest, die bij ons de ruimte hebben gevonden die ze normaliter niet hebben.” Hij noemt het ‘een heel mooie doelgroep’.

Deeltuinen.nl is uitgerold vanuit Noord-Holland, waar de initiatiefnemers wonen. Jan en Gerda Broertjes gingen als eerste schapen over de dam in Drenthe, Groningen en Friesland. Afgaand op de interactieve kaart op de website zijn er ondertussen meer deelnemers in het Noorden: ook tuinbezitters in onder meer Hoogeveen, Meppel, Groningen en Haren hebben zich aangesloten.

Bekendheid onder potentiële bezoekers moet groter

Martijn Neuvel uit Hoorn, een van de vrijwilligers achter de site, laat weten dat verspreid over Nederland inmiddels 114 particuliere tuinen zijn aangemeld. ,,Mooi dat we hiermee mensen kunnen helpen! We zijn nu vooral bezig de bekendheid van het initiatief onder potentiële bezoekers te vergroten.”

Hij vertelt dat hij zijn eigen tuin dit jaar een aantal keren aan ‘een alleenstaande man’ beschikbaar heeft gesteld: ,,Iemand die even rust en ruimte nodig had om aan een boek te kunnen schrijven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu