Jan Germs (Huus van de Taol) gaat met pensioen: Drents praten is een vorm van rijkdom

Het Huus van de Taol en Jan Germs, twee begrippen die sinds 2007 vaak in één adem genoemd werden. Germs heeft zich in de ruim achttien jaar dat hij verbonden was aan het ‘Huus’ en voorloper Stichting Drentse Taol ontpopt tot één van de boegbeelden van de streektaol, al is hij zelf beslist te bescheiden om dat toe te geven. En nu zit het erop. Tied veur aandere dinger…

Jan Germs neemt afscheid van Huus van de Taol.

Jan Germs neemt afscheid van Huus van de Taol. Foto: Marcel Jurian de Jong

,,Ja, wat nou weer?” Jan Germs veinst irritatie als hij opneemt. Zijn dochter aan de telefoon. ,,Ik geef je mamme even, want ik heb een interview met CNN.” Met een bloedserieuze blik komt hij weer aan de eettafel thuis in Gasselte zitten en gaat hij verder met zijn verhaal.

Een gesprek met Germs wordt niet snel saai. Hij heeft altijd wel een grap of anekdote paraat. Zoals over die keer dat hij op Radio Drenthe een interview gaf over de toenmalige nieuwe website van het Huus van de Taol en hij zich bezondigde aan een Engelse term. ,,Ik zee dat der gien website in Drenthe was die meer up to date was as die van oes. Nou, het was maar even of daor was de eerste beller al. Wat of die Jan Germs wal niet mankeerde met zien ‘up to date’. Wat was der mis met bij de tied?”

Niks natuurlijk, concludeert Germs droog. ,,Maar ook ik gebruik Engelse termen in het spontane, dagelijkse taalgebruik. En ook mijn Drents is door de jaren heen veranderd. Een woord als snel gebruik ik nauwelijks nog, terwijl ik het als kind altijd gebruikte als ik het over een gulp had.” Verandering van taal is een natuurlijke ontwikkeling, zegt hij. „Azijn noemen we allang geen edik meer en een drempel is ook geen zul meer. Ook wel jammer. Als het zo doorgaat, houd je, extreem doorgeredeneerd, alleen nog een accent over.”

Daarom staat er bij het Huus van de Taol een project in de steigers om bijna vergeten woorden en uitdrukkingen vast te leggen. Maar de uitwerking ervan is niet meer aan hem, want zijn tijd in Beilen zit erop. Eind deze week gaat hij met pensioen.

Pionieren