Jan Huzen en mede-actievoerder aangehouden voor veroorzaken ongeval op A28 bij Zuidwolde (update)

Steeds meer mensen verzamelden zich bij het politiebureau in Hoogeveen, waar Jan Huzen en zijn medeactievoerder worden vastgehouden. Foto: De Vries Media

De politie heeft zondagavond Jan Huzen en een ander lid van de Steungroep Boeren en Burgers aangehouden, omdat ze met een stoet auto's een ongeluk zouden hebben veroorzaakt op de A28. Meteen na de arrestatie verzamelden zich zo'n zestig actievoerders bij het politiebureau in Hoogeveen, waar Huzen en de andere actievoerder verhoord werden. Om 23.15 uur zou Huzen het politiebureau weer hebben verlaten.

De actie van de Steungroep Boeren en Burgers was bedoeld als boerenprotest en voor behoud van de Nederlandse cultuur. De actievoerders reden de hele zondag in karavaan door het oosten van het land.

Op verschillende plaatsen aten ze snert en uitten ze hun standpunten voor behoud van tradities als Zwarte Piet, meer vrijheid voor iedereen en steun aan de boeren.

De langzaam rijdende stoet zou een ongeval hebben veroorzaakt, waarbij een vrachtauto tegen een auto botste met daarin drie inzittenden, onder wie een baby. Voor de baby kwam uit voorzorg een ambulance, maar het kind bleek ongedeerd.

Tussen de 70 en 90 kilometer per uur

De bestuurders van de eerste twee auto's van de karavaan, Huzen en een van zijn mededemonstranten, werden ter hoogte van Hollandscheveld aangehouden en overgebracht naar het politiebureau van Hoogeveen voor verhoor.

Onterecht, vindt actievoerder Johan Ruijne. Volgens hem is het ongeluk kilometers achter de groep actievoerders gebeurd. Echt langzaam reden ze volgens hem niet. „We reden meestal tussen de 70 en 90 kilometer, maar we moesten wel eens afremmen doordat er luxe auto’s tussen ons kwamen rijden.”

Bij het politiebureau in Hoogeveen verzamelden zich zo'n zestig mede-actievoerders die de vrijlating van Huzen eisten. Rond 23.00 uur waren er nog zo'n 25 over. Huzen zou rond 23.15 uur het politiebureau hebben verlaten.

Op de Facebookpagina van de actiegroep is te zien hoe Huzen gearresteerd wordt. Daarna wordt de telefoon van de vrouw die aan het filmen is, in beslag genomen.

Jan Huzen afficheert zich als boerenactivist en strijder voor het behoud van het cultureel erfgoed. Hij startte in september een alternatief platform voor Facebook, als protest tegen het verbieden van Zwarte Piet op Facebook.

Eerder werd hij bekend door zijn inzet om Willeke Dost in Koekange te vinden. Huzen ging keer op keer op eigen houtje graven in het weiland achter het huis waar Dost woonde, omdat hij er van overtuigd was dat haar lichaam daar begraven was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu