Jan Mankeshof in Meppel (waar de politie eerder een inval deed) komt half jaar onder cameratoezicht te staan om onrust in de straat weg te nemen

De eerder geplaatste camera's. Deze zijn nu weer weggehaald. Foto: eigen foto.

Delen van de Jan Mankeshof in Meppel staan het komende half jaar onder cameratoezicht. Dat staat in een brief die burgemeester Richard Korteland heeft verstuurd aan buurtbewoners. Volgens de gemeente moet het onveiligheidsgevoelens en de onrust in de straat wegnemen.

Volgens Korteland is het gevoel van veiligheid in de buurt afgenomen na meerdere invallen van een arrestatieteam aan de Jan Mankeshof half juni. Een brandbrief die hij later ontving van een groep van ruim twintig buurtbewoners, onderstreept dat volgens hem.

De burgemeester schrijft dat informatie van justitie en een lage aangiftebereidheid hem hebben doen besluiten camera’s te plaatsen. Hij kan niet zeggen welke informatie van justitie heeft meegespeeld in het besluit. „Ik vertel nooit iets over zaken die nog lopen. Maar de inlichtingen die ik van justitie en de wijkagent heb gekregen, gaan niet over scheefstaande prullenbakken. Die gaan echt over strafbare feiten in de wijk. Het besluit was een optelsom.”

In een gesprek dat Korteland afgelopen vrijdag voerde met de bezorgde bewoners hoorde hij meerdere malen dat zij bepaalde zaken niet aan de politie durven te melden. Hij hoopt dat het plaatsen van camera’s een stap naar de politie zal vergemakkelijken. „Iemand kan misdaad anoniem melden. Als er dan ook beeld van is, sta je als melder sterker. Op die manier hoop ik dat mensen hun gevoel van veiligheid terugkrijgen.”

Meerdere telefoontjes van ongeruste bewoners

Afgelopen vrijdag werden twee grote installaties neergezet. Het leverde de gemeente meerdere telefoontjes van ongeruste bewoners op. De palen zouden te overheersend zijn in het straatbeeld. ‘Dit betreur ik en ik begrijp de reactie vanuit de buurt hierop’, schrijft hij in de brief. Volgende week zal er een subtieler alternatief komen.

Meppelers in de wijk hoeven niet bang te zijn dat hun privacy geschonden wordt, zegt Korteland. „Het is niet zo dat er 24 uur per dag naar de beelden gekeken wordt. De huizen die op de beelden te zien zullen zijn, worden digitaal afgeplakt.”

Groot onderzoek naar wapens

De politie viel half juni meerdere woningen in de straat binnen met zwaarbewapende agenten in een groot onderzoek naar (zware) wapens. Ook werden op hetzelfde tijdstip invallen gedaan in Hoofddorp, Hillegom en Breukelen. De 37-jarige Saied H. uit Meppel werd, samen met drie andere verdachten, opgepakt.

H. was onder voorwaarden vrij nadat hij in 2017 een gevangenisstraf van acht jaar kreeg opgelegd voor onder meer internationale drugshandel, het bezit van zware wapens en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

De Jan Mankeshof is door het besluit de enige straat in Meppel die onder gemeentelijk cameratoezicht valt. De laatste keer dat de gemeente overging op deze maatregel, was nadat er bij een recyclingsbedrijf op het industrieterrein brand uitbrak. Dat gebeurde precies op de dag dat de eigenaar het terrein na betalingsachterstanden had moeten verlaten.

Bekijk hieronder beelden van de politie-inval

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu