Jannes Helmantel (87) is al dertig jaar vrijwilliger bij Slachtofferhulp: 'Als het klikt, kan je alles'

Heel even leek corona dit voorjaar een einde te maken aan het 30-jarig dienstverband van de 87-jarige Jannes Helmantel uit Sleen bij Slachtofferhulp Nederland. Maar niks doen? Dat bevalt hem voor geen meter.

De 87-jarige Jannes wordt door Slachtofferhulp in het zonnetje gezet omdat hij 30 jaar in dienst is.

De 87-jarige Jannes wordt door Slachtofferhulp in het zonnetje gezet omdat hij 30 jaar in dienst is. Foto: Marcel Jurian de Jong

,,We mochten dit voorjaar alleen nog telefonisch contact hebben. Dat vond ik lastig, sommige mensen versta je dan haast niet. Toen heb ik een maand niks gedaan. Maar dat beviel me helemaal niet”, zegt de kwieke Jannes Helmantel, 87 jaar, terwijl hij met pretogen de door zijn teamleider versierde zaal inkijkt. Zijn echtgenote Titia zit naast hem en lacht. ,,Mij ook niet.”

Gouden greep

Dus kan vrijdag op bescheiden wijze worden gevierd dat Helmantel zich in oktober 1990 bij Slachtofferhulp in Zuidoost-Drenthe meldt. ,,Een gouden greep”, oordeelt de oud-politieman zelf. ,,Het is dankbaar werk. Je kan veel voor een ander betekenen.”

Slachtoffers of nabestaanden van verkeersongelukken, moord, zelfdoding, diefstal en seksueel misbruik, Helmantel biedt hen de afgelopen dertig jaar een luisterend oor. ,,Jannes kan alle cliënten aan”, zeggen zijn collega’s over hem. ,,Als we moeite hebben met een cliënt vragen we Jannes.”

Begrip, luisterend oor en de mond

De jubilaris luistert met glinsterende ogen naar de mooie woorden van zijn teamleider Marcel Bollema en voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland Rosa Jansen, die speciaal voor het jubileum naar het kantoor Beilen is gekomen. ,,Betrouwbaar, zorgvuldig, wijs, actief”, somt Bollen de karaktereigenschappen van Helmantel op. ,,Nou, nou”, zucht zijn echtgenote. De jubilaris moet lachen.

Door zijn politiewerk in onder meer Friesland en Drenthe leerde de tachtiger al snel de gouden regels die hij bij Slachtofferhulp nog altijd hanteert. ,,Met begrip, een luisterend oor en de mond kan je veel bereiken. Als agent heb ik mijn pistool en gummiknuppel zelfs nooit gebruikt”, stelt hij.

Als jonge politieagent ziet hij dat hij bij veel mensen al snel een potje kan breken. ,,Als het klikt, kan je alles”, zegt de geboren Groninger. Dan is er ruimte om te praten, dan kan je wat bereiken. Heeft hij daarvoor een gouden tip? Helmantel schudt het hoofd. ,,Je hebt het of niet.”

Burenruzies

Zijn expertise ligt bij burenruzies. Vaak lost hij ze op. Soms lukt dat niet. Zijn aanpak? ,,Luisteren en je een beetje inleven”, zegt hij. ,,En met beide partijen praten, daar begint het mee. Soms zegt de melder: ‘Daar kom je nooit binnen’. Dan bel je aan bij de buurman en is het: ‘Wat fijn dat je hier bent’.”

Het spreekrecht voor slachtoffers, de deskundigheid binnen de organisatie: het zijn recente ontwikkelingen waar Helmantel behoorlijk over is te spreken. Andere dingen waren vroeger beter: de korte lijntjes met de wijkagent. Het aanspreken bij de achternaam.

Maar één ding verandert nooit: ,,De manier waarop wij mensen met elkaar omgaan.” En zo lang het kan draagt Helmantel zijn steentje daar op een positieve manier aan bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu