Jannes, de Koning der Piraten, liep 140 tot 150 optredens mis door corona. Hij doet nu kleine optredens: 'Het is omschakelen. Ik mis mijn fans, die ik nu op afstand moet houden'

Zanger Jannes Wolters loopt dit jaar door corona 140 tot 150 optredens mis. Toch weigert hij bij de pakken neer te gaan zitten. De oud-inwoner van Noordscheschut, die tegenwoordig in Emmen woont, is onder meer de studio in gedoken voor de opname van een nieuw album. Daarnaast neemt hij videoclips op bij ‘oude’ nummers. ,,Zo hoop ik mijn fans toch te kunnen verblijden.”

Jannes, de Koning der Piraten.

Jannes, de Koning der Piraten. Foto: NDC mediagroep

,,Corona heeft impact op iedereen. Ja, ook op mij. Maar ik mag mij gelukkig prijzen dat niemand in mijn familie of vriendenkring het virus heeft opgelopen”, maakt de volkszanger gelijk zijn prioriteiten duidelijk. ,,Gezondheid gaat boven alles.”

Terugblikkend op de afgelopen maanden vertelt Jannes: ,,Je kunt niet anders dan alles over je heen laten komen en doen wat je wordt opgelegd. De eerste week nadat Mark Rutte allerlei maatregelen had afgekondigd, waardoor ook optreden niet meer mogelijk was, was het vooral bijkomen van het nieuws. Vervolgens ga je nadenken: hoe nu verder? Zou het één maand duren, of twee misschien? Inmiddels weten we helaas beter.”

Achterstallige klussen

Jannes heeft zich niet verveeld. Na zijn verhuizing van Noordscheschut naar Emmen, wachtten er nog genoeg achterstallige klussen in zijn nieuwe woning. Tevens is hij de studio in gedoken. ,,Ik werk aan een nieuw album. Daarnaast zijn we bezig clips te maken bij liedjes uit het verleden die geen single zijn geworden maar wel op een album staan. Negen of tien in totaal. Twee clips, waaronder ‘In gedachten fluiter ik jouw naam’, zijn inmiddels te vinden op YouTube.

Met een aantal andere zijn we nog bezig, we zitten daarmee in de laatste fase.” Wanneer zijn nieuwe album klaar moet zijn? Jannes moet het antwoord schuldig blijven. ,,Dat zal nog even duren. Ik wil graag het land door om het nieuwe album te presenteren bij winkels, maar daar kan behoorlijk wat publiek op af komen. Daar moet je voorzichtig mee zijn.”

Om die reden werd hem ook sterk afgeraden om in de afgelopen maanden te zingen bij verzorgingshuizen en dergelijke. ,,Ik had dat dolgraag willen doen, mensen blij willen maken. Ik ben niet alleen een feestartiest, maar ook een gevoelsmens. Maar voordat je het weet komen er veel te veel mensen op af. Dat risico kun je niet nemen.”

Optredens zijn inmiddels toegestaan met daarbij maximaal 100 personen. De eerste heeft Jannes al weer achter de rug. Maar de ‘piratenkoning’ vindt het moeilijk. ,,Het is omschakelen. Ik mis mijn fans, die ik nu op afstand moet houden. Uit enthousiasme vergeet je dat haast wel eens. Ook even een arm om iemands schouder leggen, is er nu niet bij. Ik mis de gezelligheid en gemoedelijkheid. Ik mis ook de grote podia. Ik heb onder meer in het Gelredome en Ahoy gestaan. Ik droomde ervan weer eens een dergelijk groot concert te geven. Die droom is nu wel even voorbij. Het risico is te groot.” Tegelijkertijd voegt de zanger er nuchter aan toe: ,,Het is wat het is. Ik probeer het beste ervan te maken. En ondertussen blijf ik hopen op betere tijden.”

Inkomsten zijn er nauwelijks, maar Jannes wil geenszins klagen. ,,Ik heb nooit geld over de balk gesmeten. Dat komt mij nu van pas. Daardoor kan ik een aantal mensen die ik in dienst heb, nog gewoon betalen. Ik wil hen niet kwijt. Wij hebben ziel en zaligheid met elkaar gedeeld. Dan heb ik nu zelf maar even wat minder. En komt de nood echt aan de man, dan heb ik altijd nog twee handen waarmee ik kan werken.”

Zijn twee zoons hebben een meubelwinkel in Emmen. ,,Het is een fantastische zaak. Een winkel voor alles en iedereen”, zegt hij trots. Ook daar steekt hij vaak de handen uit de mouwen. ,,Regelmatig vragen ze: ‘Pap, kun je helpen?’. Ik vind het fijn en doe wat ik kan. Ik help onder meer inpakken en uitpakken. Corona heeft ook deze zaak geraakt. Ze hebben het moeilijk gehad, maar het gaat gelukkig weer goed.”

Pulledagen

Na ruim 20 jaar in Noordscheschut te hebben gewoond, is Jannes terug in Emmen, de plaats waar hij geboren en getogen is. Dicht bij zijn vader, schoonmoeder en zus. ,,Ik heb met veel liefde en plezier in Noordscheschut gewoond, waar we naast een oom en tante woonden. Maar de tijd was gekomen om terug te gaan. We hebben een mooie plek aan de rand van Emmen. Af en toe kom ik nog in Noordscheschut en Hoogeveen. Bij mijn oom en tante, bij vrienden en op de markt om een visje te eten.”

Met enige weemoed denkt hij terug aan de Pulledagen. ,,Daar heb ik de kans gekregen om mijzelf te promoten. Daar ben ik nog dankbaar voor. Het is jammer dat de Pulledagen de laatste jaren minder aandacht besteden aan Nederlandstalige muziek. Terwijl veel Hoogeveners juist van dat genre houden. Het is belangrijk de Nederlandstalige artiesten een podium te geven. Het trekt bovendien jong en oud, dus de kleinzoon, maar ook zijn opa. Een win-winsituatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu