Janny Hoekman (83) uit Schoonoord ging in 1945 op de foto met Franse parachutisten en vertelt haar verhaal

De foto met Janny Hoekman

Een vergeelde foto uit de oorlog, een internationale zoektocht en een opgelost raadsel: Janny Hoekman (83) uit Schoonoord herkent zichzelf op een foto uit 1945 en meldt zich bij de stichting Herdenking Franse Parachutisten. „Een mooie verrassing.”

De stichting vond een foto uit 1945 waar Drentse kinderen op staan, samen met een groep Franse parachutisten. Henk Brink riep namens de stichting op om je te melden als je jezelf of iemand anders herkende op de foto. Inmiddels is één van de kinderen naar voren gekomen. Het jongste meisje, iets links van het midden, is Janny Hoekman (83) uit Schoonoord.

„Op de foto staan mijn ouders, een oom, twee broers en twee zussen”, vertelt Hoekman. „Ik ben het kleine meisje. Ik was 7 jaar toen de foto gemaakt werd.” Van alle 21 mensen op de foto is Hoekman de enige die nog leeft. Deze foto had zij nog nooit eerder gezien en de ontdekking was volgens haar een mooie verrassing.

‘Ze sliepen in het hooi bij ons in de schuur’

Hoekman woonde in 1945 met haar familie op een boerderij in Ellertshaar, die overigens later werd afgebroken. „Op een dag kwamen er twee soldaten langs die om eten vroegen”, zegt ze. „Achteraf waren dat Fransen, die even verderop uit het vliegtuig waren gesprongen. In totaal waren er veertien parachutisten.” Verder vertelt Hoekman dat haar vader met een kruiwagen eten bracht, waar hij stro overheen gooide zodat niemand kon zien wat er in zat. „’s Nachts sliepen ze bij ons in de schuur, in het hooi.”

Het helpen van de Franse bevrijders was wel spannend voor het gezin Hoekman. „Een buurman die bij de NSB zat, dacht dat er wat gaande was en stuurde twee Duitsers naar ons huis”, zegt Hoekman. „Mijn vader ving ze buiten op en ging met verheven stem praten, zodat de Fransen die in de kamer zaten op tijd door de achterdeur konden vertrekken.” Uiteindelijk is het goed afgelopen, want een paar dagen later waren ze bevrijd. Hoekman: „Na de oorlog is er nog een keer een Fransman op zijn motor bij ons geweest.”

Stichting Herdenking Franse Parachutisten

Stichting Herdenking Franse Parachutisten werkt samen met de AFPSAS (Association des Familles Parachutistes Francais) om de herinnering aan de Franse parachutisten in leven te houden. Deze organisaties wilden graag weten wie er met de Franse para’s op de foto staan. Ook Dagblad van het Noorden maakte een artikel met daarin de oproep of iemand zich nog iets kon herinneren van die tijd. „Volgens mij hebben we dezelfde dag nog bericht gekregen van Hoekman”, zegt Henk Brink van Stichting Herdenking Franse Parachutisten. „De AFPSAS en ik waren blij dat ze zich meldde.”

Stichting Herdenking Franse Parachutisten en de AFPSAS organiseren regelmatig bezoeken aan Drenthe waar familie van de parachutisten of veteranen bij zijn. „We hopen in april 2021 een bezoek te organiseren. Dan nodig ik Janny zeker uit”, zegt Brink.

Operatie Amherst

In april 1945 werden zo’n zevenhonderd Franse parachutisten gedropt die meededen met Operatie Amherst. Ze moesten helpen bij de bevrijding van de provincie Drenthe en moesten de andere geallieerde strijdkrachten ondersteunen. Van die Franse para’s zijn er 33 gesneuveld en velen raakten gewond.

De groep op de foto met Janny Hoekman was die van luitenant Corta. „Zijn groep landde even ten noorden van Schoonloo, aan de weg naar Grolloo”, zegt Brink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu