'Je denkt: het is onze grond. Maar het blijkt de grond van Wiebes te zijn'

De bijeenkomst over de gaswinning in Westerveld trok een volle hal in het gemeentehuis. FOTO GERRIT BOER

,,De opbrengst van de gaswinning moet op een derdenrekening worden gestort. Is er schade aan huizen, dan kan die uit zo’n pot worden betaald.”

Inwoners van de gemeente Westerveld hebben weinig of geen vertrouwen in gasproducent Vermilion noch in de overheid. Dat bleek maandagavond op een openbare bijeenkomst in Diever. De bevolking kon hier haar zorgen uiten over de gaswinning in Westerveld. In een volle hal van het gemeentehuis gingen zo nu en dan creatieve ideeën over tafel, zoals voor de derdenrekening. Uit de meeste reacties sprak wantrouwen, vooral richting de Canadese producent. ,,Denk je schade te hebben, dan stuurt Vermilion een expert langs die het bedrijf zelf heeft betaald.”

Nu al alle gas gewonnen

Sinds begin 2016 wint Vermilion aardgas in de buurt van Wapse. Vanaf zomer 2017 mag de producent hier dagelijks drie keer zo veel gas boven de grond halen als eerder. Enkele weken terug onthulde Milieudefensie Westerveld in Dagblad van het Noorden dat het bedrijf dankzij het hogere dagplafond nu al ongeveer alle gas heeft gewonnen waarvoor het een vergunning had. In drie jaar dus in plaats van de eerder afgesproken tien. Deze snellere gaswinning kan volgens de milieuorganisatie onmogelijk zonder gevolgen blijven voor de bodem.

Volgens Vermilion zelf zijn kleine velden als deze niet te vergelijken met de gasbel bij Slochteren. Inmiddels heeft de producent een nieuw winningsplan ingediend om uit hetzelfde veld nog eens 1,8 miljard kuub te te winnen.

Gemeente en provincie brengen alleen advies uit

De themabijeenkomst in Diever was georganiseerd door de gemeente Westerveld en de provincie. Die maken zich eveneens zorgen over de gaswinning. Vorige week nog verdedigde de gemeente voor de rechtbank in Den Haag haar beroep tegen de versnelde gaswinning bij Wapse. Gasproducenten krijgen hun vergunningen van het ministerie van economische zaken. De provincie en de gemeente kunnen alleen advies uitbrengen. Uiterlijk volgende week geven ze hun mening over het nieuwe winningsplan. De gevoelens die burgers maandagavond onder woorden brachten, gaan er in dezelfde enveloppen bij.

‘In Drenthe is niets geleerd van Groningen’

,,Vermilion laat bouwkundige opnamen doen bij boerderijen. Maar niet bij allemaal, het bedrijf selecteert die zelf. Te zot voor woorden”, klonk het. En: ,,Er zijn in Groningen zo veel dingen misgegaan. Nu blijkt dat er in Drenthe niets van is geleerd. Dezelfde fouten worden hier opnieuw gemaakt.” Aan veel tafels in de hal van het gemeentehuis klonk verontwaardiging door over het feit dat Economische Zaken beslist over gaslocaties en niet de lagere overheden. ,,Je denkt: het is onze grond. Maar het blijkt de grond van Wiebes te zijn. In Groningen weten ze al langer dat die voor geen cent te vertrouwen is.”

Nieuws

Meest gelezen

menu