Je eigen gelukstegel in Borger

Je persoonlijke gelukstegel. Met gedicht, lijfspreuk, hartenkreet, liefdesverklaring of tekening. Borger maakt het mogelijk. Op het Plein van ons Allen.

De haiku's die in Borger rond het centrumplein staan. FOTO ARCHIEF HARRY TIELMAN

De haiku's die in Borger rond het centrumplein staan. FOTO ARCHIEF HARRY TIELMAN

De kakelverse nieuwe dorpsvloer tussen de oude kerk en de zitkuil wordt het decor. Door de tegels gaat het er als een mozaïek uitzien. Het motto: U vraagt, het natuursteenbedrijf draait. Wie een geschikte tekst of tekening heeft, kan er mee naar het Toeristisch Informatiepunt in Borger en zijn of haar bestelling plaatsen.

Als materiaal is Belgisch blauwsteen gekozen vanwege de slijtvastheid. Afhankelijk van het formaat kost een tegel tussen de 165 en 365 euro. De natuursteenleverancier doet de rest. Stichting Bestemming Borger-Odoorn tekent voor het beheer én censuur.

Want de uitingen zijn aan strikte regels gebonden. Zo is kwetsen, discrimineren en reclame maken via teksten of tekeningen uit den boze. Het Plein van ons Allen mag ook geen verzamelplaats worden voor standaard huwelijks-, geboorte- of overlijdensberichten. De boodschap moet positief zijn.

Florida
Het idee voor zo’n Plein van ons Allen komt van Peter Zwiers. Het PvdA-Statenlid raakte een paar jaar geleden op vakantie in Florida geënthousiasmeerd toen hij zo’n plein zag. De fractie van Borger-Odoorn pikte het op en pleitte er eind 2014 in de raad voor. Aanvankelijk werd het plein in Odoorn als de ideale locatie gezien, maar uiteindelijk kreeg het nieuwe centrumplein van Borger het voordeel van de twijfel.

Rond juni zal een jury uit de honderd meter lange haikulijn die zich over de centrumvloer slingert de drie beste gedichten kiezen. Die worden in tegels gekerfd en als eerste op het Plein van ons Allen geplaatst. Wie een steen plaatst hoeft niet te vrezen dat die een paar jaar later wordt weggehaald. ,,Uitgangspunt is dat de stenen onbeperkt blijven liggen’’, zei wethouder Freek Buijtelaar.

Kosten
Het pleinplan is in beginsel kostendekkend, maar het project Borger Centrum staat de eerste drie jaar garant als financieel vangnet. Na het eerste jaar volgt een evaluatie met de gemeente Borger-Odoorn. Indien nodig worden de voorwaarden waar de persoonlijke tegels aan moeten voldoen, aangepast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu