Jehova’s Getuigen Emmen: Dossiers van kindermisbruik worden vernietigd vanwege privacywet

De inval van de recherche in het hoofdkwartier van Jehova’s Getuigen Nederland in Emmen is gebeurd op basis van verkeerde signalen, zegt de leiding van het geloofsgenootschap.

Het in het groen verscholen hoofdgebouw van de Jehova's Getuigen in Emmen. Foto: Jan Anninga

Het in het groen verscholen hoofdgebouw van de Jehova's Getuigen in Emmen. Foto: Jan Anninga

„Rechercheurs zochten naar uitvoerige dossiers over kindermisbruik, maar die bestaan niet.” Dat zegt landelijk woordvoerder en jurist Michel van Hilten van Jehova’s Getuigen Nederland. Hij woont en werkt al tien jaar in het complex van het Wachttorengenootschap in Emmen. Vanwege de privacywet worden die vernietigd.

Het streng-christelijke genootschap ligt onder vuur: in binnen- en buitenland komen steeds meer verhalen van ex-leden die zeggen dat ze als kind binnen de gemeenschap seksueel misbruikt zijn.

Ook in Nederland is een flink aantal aangiftes gedaan. Negen aangiftes van slachtoffers van seksueel misbruik door een lid van de Jehova’s worden onderzocht door het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich tot nu toe alleen tegen de individuele verdachten, niet tegen het genootschap.

Inval hoofdkwartier Jehova’s door dertig politiemensen

Iets minder dan een half jaar geleden zijn door het onderzoeksteam invallen gedaan in enkele woningen en Koninkrijkszalen en ook in het hoofdkantoor aan de Noordbargerstraat in Emmen.

Voor het eerst vertelt woordvoerder Van Hilten uitvoerig over de dag van de inval. Hij zegt dat dertig politiemensen onaangekondigd voor het hek van het hoofdkwartier in Emmen stonden. Ze hadden een doorzoekingsbevel. „Aan de voorwaarden van dit bevel hebben wij onze medewerking verleend. Alles wat we hebben aan informatie is gegeven.”

‘Berouwloze kindermisbruiker wordt uit gemeente gezet’

Het onderzoeksteam van de politie is op zoek naar dossiers over kindermisbruik van het eigen rechterlijke comité van de Jehova’s.

Van Hilten: „Als een beschuldigde lid is van een gemeente van Jehova’s Getuigen, doen de ouderlingen een onderzoek aan de hand van bijbel. Dit is een puur religieuze procedure waarbij de ouderlingen bijbelse instructies volgen. Het is geen vervangingen voor de procedure bij de autoriteiten. Een berouwloze kindermisbruiker wordt uit de gemeente gezet en niet langer als een Jehovagetuige gezien.”

Aangifte bij de politie doen de ouderlingen niet. Er wordt ook geen melding gedaan bij Veilig Thuis als sprake is van misbruik binnen een gezin. „Ouderlingen hebben een geheimhoudingsplicht.” De woordvoerder zegt dat slachtoffers zelf wel aangifte mogen doen.

Verslagen zittingen vernietigd

De ouderlingen vragen een slachtoffer van kindermisbruik volgens Van Hilten nooit om de beschuldiging te bespreken in het bijzijn van de vermeende dader. „Slachtoffers die volwassen zijn mogen dat wel doen als ze dat wensen.”

Van de zittingen van het rechterlijk comité worden verslagen gemaakt. „Maar die worden vrij snel vernietigd in verband met de wet op de privacy”, zegt Van Hilten met klem. „Het enige dat bewaard blijft, is een aantekening van de aanklacht en de naam van de beschuldigde. We maken een aantekening om te voorkomen dat deze persoon zich bij een nieuwe Jehova-gemeente kan aansluiten. Dat doen we om onze kinderen en de organisatie te beschermen.”

Politie gericht op zoek naar dossier negen verdachten

De politiemensen zijn volgens van Hilten bij de inval urenlang in het hoofdkantoor in Emmen geweest. Kluizen moesten worden geopend. „Ze waren gericht op zoek naar dossiers van de negen verdachten naar wie onderzoek wordt gedaan. Zeker vier of vijf verdachten waren al bij ons bekend. Het gaat vaak om zaken van vele jaren geleden, waarbij het destijds nooit tot een strafzaak is gekomen.” Na de doorzoeking is de politie, zo stelt van Hilten, met slechts een dun mapje papieren vertrokken.

Volgens Stichting Reclaimed Voices van ex-Jehova’s lopen kinderen binnen de gemeenschap op dit moment nog steeds gevaar. De stichting heeft driehonderd meldingen van misbruikslachtoffers gekregen.

Totaal ongeloofwaardig, noemt Van Hilten dat. „Het gaat hooguit om een handjevol zaken. Incidenten worden door de stichting onder een vergrootglas gelegd, alsof kindermisbruik bij ons een structureel probleem is. Ze draaien mensen een rad voor de ogen.”

Rancune tegen genootschap

Van Hilten denkt dat sommige leden van de stichting handelen uit rancune tegen het genootschap. Volgens oprichter Frank Huiting uit Groningen heeft de stichting juist niets tegen de mensen van Jehova’s Getuigen.

Hij benadrukt keer op keer dat hun enige doel is om kinderen te beschermen tegen misbruik door verandering van het beleid bij de gemeenschap. Van Hilten gelooft hem niet. De woordvoerder beticht Huiting en de andere leden ervan dat ze de Jehova’s in een kwaad daglicht willen stellen.

Zaterdag is op DVHN.nl een uitgebreide reportage te vinden over de Jehova's Getuigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu