Jehova’s verliezen rechtszaak over misbruikrapport Assen ook in beroep

Het hoofdkantoor van Jehova's Getuigen Nederland in Emmen. Foto: Jan Anninga.

De Jehova’s Getuigen Gemeenschap heeft ook in hoger beroep een rechtszaak over de publicatie van een rapport over seksueel misbruik verloren.

De politie deed in november 2018 invallen bij het hoofdkantoor in Emmen, twee Koninkrijkszalen en woningen van ouderlingen in Assen en Hoogezand. Dat gebeurde in opdracht van het Openbaar Ministerie vanwege onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door een lid van Jehovah’s Getuigen in Assen.

Volgens het gerechtshof in Arnhem hebben de Jehova’s geen zogeheten ‘spoedeisend belang’ bij hun eis tot verwijdering van het rapport van twee websites en het plaatsen van rectificaties.

Het gaat om een wetenschappelijk onderzoeksrapport over de (gebrekkige) afhandeling van gevallen van seksueel misbruik binnen de Jehova-gemeenschap.

‘Niet genoeg urgentie’

De rechtbank wees eerder dit jaar de eis tot een publicatieverbod af. Daarna heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd en is het op diverse websites gepubliceerd. De Jehova’s vinden het rapport schadelijk voor de gemeenschap, wetenschappelijk onjuist en lasterlijk.

Volgens het hof in Arnhem bestaat voor verwijdering van het rapport van de websites of rectificatie niet genoeg ‘urgentie’. Het is immers al gepubliceerd. Bovendien, zo redeneert het hof, is niet aannemelijk dat het parlement het onderwerp niet zal bespreken als de publicatie van het rapport ongedaan zou worden gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu