Jehova's Getuigen in open brief aan Tweede Kamer: 'Diep beledigd door onjuiste verklaring van minister Dekker over kindermisbruik'

Meldpunt voor slachtoffers misbruik Jehova's getuigen ANP

In een open brief aan de Tweede Kamer uit het bestuur van de Jehova's Getuigen ongenoegen over informatie die minister Sander Dekker eind augustus heeft verstrekt over seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap.

De minister meldde aan de Tweede Kamer dat hij de mogelijkheid laat onderzoeken voor een nieuwe wet om de verantwoordelijkheid van besturen van particuliere organisaties bij seksueel misbruik vast te leggen. Dekker wil dat het strafbaar wordt als een bestuur geen aangifte doet als ze weet heeft van seksueel misbruik binnen de organisatie.

De Jehova's Getuigen, waarvan het hoofdkantoor in Emmen zit, vindt dat Dekker de organisatie heeft afgeschilderd als 'harteloos en ongevoelig voor slachtoffers van kindermisbruik'.

'Onjuiste informatie'

In de maandag verstuurde open brief zegt het bestuur dat Dekker onjuiste informatie heeft verstrekt. Zo zou een rapport waarop de minister zich baseert door andere deskundigen onder meer als niet bruikbaar zijn bestempeld.

Het bestuur zegt verder ook diep beledigd te zijn over 'de verklaring dat wij slachtoffers binnen onze gemeenschap beletten gebruik te maken van hun ‘recht op hulp, zorg en rechtvaardigheid’. Het bestuur noemt het onterecht dat Jehova's Getuigen wordt bestempeld als een ‘gesloten gemeenschap’.

Lees hieronder de volledige brief van de Jehova's Getuigen aan de Tweede Kamer:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu