Vrijwilligers in Zeegse in jubelstemming. Dankzij onderzoek universiteit Groningen mag beschermde jeneverbes gestekt worden

Op het Siepelveen in Zeegse werden dit weekend stekjes van jonge jeneverbesstruiken geplant. Dat is bijzonder, want van de beschermde soort mogen normaal geen stekjes worden gehaald. De actie komt goed uit, de plant kan de hulp wel gebruiken.

Jeneverbessen worden geplant in de Zeegser duinen. Links Jan Mager, voorzitter van de jeneverbessenbrigade en in het midden Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe.

Jeneverbessen worden geplant in de Zeegser duinen. Links Jan Mager, voorzitter van de jeneverbessenbrigade en in het midden Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe. Foto: Hilbrand Dijkhuizen

Dat er nu wel jeneverbesstekjes vrijkwamen, heeft te maken met onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De RUG kreeg ontheffing en plukte 4000 stekjes van struiken op het Drouwenerzand en Mantingerzand. Wetenschappers onderzochten hoe de planten reageerden op voedingsbodems met extra kalk of steenmeel. Zulke toevoegingen – zo bleek – maken de jeneverbes gezonder.