Jeugd vecht, valt en lacht in Sleen

Vechten en lachen bij het IJspegeltoernooi in Sleen. Foto: DvhN

Meer dan vierhonderd kinderen trekken elkaar zaterdag stevig aan het witte pak in sporthal Broekveld in Sleen. Het jaarlijkse judotoernooi van budovereniging Yoshi is een groot succes. Vechten, vallen en heel veel lachen.

Van 's ochtends acht uur tot 's middags half vijf staan 437 jonge judoka's van 51 verschillende verenigingen uit Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel op de mat.

Zenuwcentrum

Aan de zijkant van de grote hal, achter het erepodium, zitten Johann Smit (72) en Menno ter Haseborg (69) aan twee kleine tafels. Ze vormen het zenuwcentrum van het toernooi. ,,Maar nerveus zijn we niet hoor'', zeggen ze in koor.

Het jaarlijkse IJspegeltoernooi is zo opgezet dat alle kinderen volop aan hun trekken komen. Er worden halve competities afgewerkt, van eliminaties is geen sprake. ,,Het is dus niet zo dat kinderen na twee verloren partijtjes al weer naar huis kunnen. Ze moeten sowieso vier of vijf keer aan de bak.''

Plezier

De jeugd doet dat met veel plezier. Er wordt fanatiek gevochten, veel gevallen en tussen de partijen door ook veel gelachen. ,,Precies onze bedoeling'', zegt Ter Haseborg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu