Jeugdgevangenis Elker in Veenhuizen sluit vandaag de deuren. Jongeren in Lelystad in detentie

De jeugdgevangenis in Veenhuizen gaat vrijdag dicht. Foto: DvhN/Archief

De jeugdgevangenis in Veenhuizen sluit vrijdag de deuren. Personeel heeft elders onderdak gevonden en jonge delinquenten uit het Noorden moeten voortaan naar Lelystad.

Met gebak en een kerstpakket namen de nog resterende vijftig medewerkers vrijdag afscheid van de jeugdgevangenis van Elker. ,,Na zestig jaar stoppen we hier. Een bijzonder moment”, zegt directeur Harry Dijkstra.

Van de oorspronkelijke negentig personeelsleden hebben de meesten een andere baan gevonden. In de (jeugd)hulpverlening, maar ook Justitie heeft een groot aantal medewerkers in dienst genomen. Zij worden onder meer ingezet in de gevangenissen in Veenhuizen, Leeuwarden of Ter Apel.

Nog twaalf jongeren

In de jeugdgevangenis in Veenhuizen was plaats voor veertig jongeren, maar er zijn nu nog twaalf. In Groningen bij het Poortje aan de Hoogeweg komt een centrale voorziening voor acht jonge delinquenten. Jeugdige criminelen die zware delicten hebben gepleegd of moeilijk te behandelen zijn, moeten naar de dichtstbijzijnde jeugdgevangenis in Lelystad.

Tegen de sluiting van de enige jeugdgevangenis in het Noorden is veel verzet geweest. Vanuit de instelling zelf, maar ook vanuit gemeenten en provincies. Jonge veroordeelden uit de drie noordelijke provincies kunnen niet meer in de regio opgevangen en behandeld worden. Als ze in Lelystad geplaatst zijn, betekent dat veel reistijd voor ouders die op bezoek willen.

Overschot aan detentieruimte jeugd

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming sloot de jeugdgevangenis omdat er een overschot aan detentieruimte voor jeugd is. Het gebouw in Veenhuizen wil Justitie gebruiken als reservecapaciteit voor volwassen gedetineerden.

De gevangenissen Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen worden de komende jaren verbouwd en gedetineerden zullen dan tijdelijk in de jeugdgevangenis ondergebracht worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu