Jeugdlintjes, dit keer voor redders en superbehulpzame jongeren rond Emmen

Bij acht jonge inwoners van de gemeente Emmen stond vrijdag opeens wethouder Robert Kleine voor de deur. Hij kwam met iets leuks: jeugdlintjes, vanwege positief gedrag.

Bryan Twickler

Bryan Twickler Foto: Foto Boudewijn Benting

Nog niet zo lang geleden waren de broers Merlijn en Nout (10) Eilering uit Nieuw-Amsterdam op visite bij hun grootouders. Zij zaten in een vakantiehuisje in Duitsland. Ook Hugo Harders (12), de beste vriend van Merlijn, was mee. Toen de drie jongens gingen vissen aan de Hase, ging het bijna gruwelijk mis.

Merlijn, die epilepsie heeft, raakte te water. Broer Nout en vriend Hugo kwam meteen in actie en zij zorgden ervoor dat Merlijn weer veilig op het droge belandde. Zonder hun hulp was de jonge inwoner van Nieuw-Amsterdam verdronken.


De beide jongens werden uiteraard geprezen voor hun daad en vrijdag deed wethouder Robert Kleine (CDA) dat nog eens dunnetjes over. Hij gaf de twee redders allebei een jeugdlintje.

Sinds 2012 zet Emmen jonge hulpvaardige inwoners op deze manier in het zonnetje. De CDA-fractie gaf daartoe de aanzet. Zij constateerde dat vooral ouderen bij koninklijke onderscheidingen in de prijzen vallen, vaak na vele jaren vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Het werd volgens het CDA tijd om ook iets voor superbehulpzame jongeren in het leven te roepen.

Jongeren zoals Nout Eilering en Hugo Hadders dus. Hugo is trouwens niet alleen de beste vriend van Merlijn, maar ook zijn buddy. Het gebeurt regelmatig dat Merlijn een toeval krijgt. Hugo weet dan precies wat er moet gebeuren. Hij geeft de eerste zorg en zorgt daarna voor verdere hulp door ouders of schoolpersoneel.

Ook Rens Fischer (13) uit Emmer-Compascuum kreeg wethouder Kleine aan de deur. Op 18 september zag hij dat twee hondjes werden aangevallen door een grote hond. Rens bedacht zich niet en sprong ertussen. Met de eigenaresse van de hondjes lukte het om de grote hond weg te krijgen.

Een van de twee aangevallen beestjes overleefde het niet, het andere diertje is aan het herstellen. Volgens de eigenaresse waren beide hondjes er niet meer geweest als zij geen hulp had gekregen van Rens.

De andere jeugdlintjes gingen dit jaar naar Keano (11) en Wesley (16) Cosse (16) uit Klazienaveen, Bryan (16) en Joyce Twickler (16) uit Barger-Compascuum en Raymon de Vries (13 jaar) uit Weiteveen. Zij helpen elk jaar mee bij de organisatie van een sinterklaasfeest voor gezinnen die het financieel gezien krap hebben.

Normaal gesproken worden alle lintjes tijdens een speciale bijeenkomst uitgereikt in het gemeentehuis. Vanwege corona ging dit keer de wethouder zelf bij de winnaars langs. Ook opvallend: geen enkel lintje belandde dit jaar in de plaats Emmen, alle gedecoreerden wonen in de dorpen erom heen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu