Jeugdzorg dreigt nu ook Aa en Hunze te nekken: tekort gaat richting 2 miljoen euro

Het sociaal domein, en dan met name de tekorten voor de jeugdzorg, is ook voor de gemeente Aa en Hunze een dossier dat zorgt voor hoofdbrekens.

Het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten. Foto Archief/DvhN

Dit jaar dreigt opnieuw een tekort dat ergens tussen de 1,5 en 2 miljoen euro zal uitkomen, voorspelde wethouder Co Lambert. De gemeenteraad reageerde vrijwel unaniem met het delen van de grote zorgen over de dreigende financiële tekorten.

Jeugdzorg was daarmee het voornaamste punt tijdens de verkennende raadsvergadering van de gemeente Aa en Hunze over de begroting van 2021 die donderdagavond werd gehouden. Over twee weken zijn de algemene beschouwingen.

Financieel kwetsbaar

De kosten voor de jeugdzorg zijn onze grootste zorg, gaf Jos van der Werf, raadslid van Gemeentebelangen, aan. ,,Van een financieel robuuste gemeente glijden we door de jeugdzorg-tekorten snel af naar een financieel kwetsbare gemeente.” Andere fracties deelden de zorgen. ,,De reserve van het sociaal domein is volledig verdampt”, zei VVD’er Richard Heling. ,,We komen simpelweg financieel niet uit.”

Binnen Aa en Hunze moest in 2018 en in 2019 ook al extra geld bij jeugdzorg gelegd worden. Volgens het college moet geconcludeerd worden dat zij de jeugdzorgtaak ‘niet binnen de beschikbare rijksmiddelen kunnen uitvoeren’.

Zuinig met inclusie

CDA-raadslid Sonja Hilgenga wist echter te vertellen dat er gemeenten zijn die geen tekorten hebben op jeugdzorg. Ze vroeg het college om daar eens kennis op te doen. ,,Ik zou graag willen weten welke gemeenten dat dan zijn”, reageerde wethouder Lamberts. ,,Ik ken ze niet namelijk.”

De PvdA maakte donderdagavond ook nog een punt van het zuinige bedrag dat het college heeft uitgetrokken voor de inclusie-agenda. ,,Wij zijn erg teleurgesteld. Het college wil alleen inzetten op bewustwording en trekt daar maar 5000 euro voor uit”, vatte fractievoorzitter Kiena ten Brink samen. Ook GroenLinks is ontevreden. ,,Bewustwording is laaghangend fruit. We willen juist concrete zaken als toegankelijkheid van gebouwen.”

De week na de algemene beschouwing komt de raad weer digitaal bij elkaar voor de tweede termijn en om een klap te geven op de nieuwe begroting die, zoals het college schrijft, ‘structureel sluitend is’. ,,Dat is positief te noemen en zeker geen vanzelfsprekendheid in de huidige tijd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu