Jinek biedt excuses aan voor overtreden verbod rechtbank: uitzenden stem Ruinerwold-verdachte was fout

Eva Jinek. Foto ANP/KIPPA/JEROEN JUMELET

Ondanks een expliciet verbod van de rechtbank in Assen zijn dinsdagavond in de talkshow Jinek stemopnames uitgezonden van verdachte Josef B. (58) tijdens de eerste zitting van de Ruinerwold-zaak. Het lijkt erop dat de redactie van de RTL-talkshow lak heeft aan de regels van de rechtbank.

Hoofdredacteur Ewart van der Horst van Jinek weerspreekt dat met klem. ,,We wisten niet van de richtlijnen. Dit is niet met opzet gedaan.”

Dat de redactie van Jinek niet heeft geweten van het verbod om beeld en geluid van de verdachte uit te zenden lijkt bijna onmogelijk. Maar het is toch echt het geval, zegt Van der Horst. ,,We hebben ook direct onze excuses aangeboden aan de rechtbank.”

Alle tientallen journalisten, die bij de rechtszaak waren, hebben voorafgaand aan de eerste pro forma-zitting tegen hoofdverdachte Gerrit Jan van D. (67) en medeverdachte B. de richtlijnen van de rechtbank op papier gekregen.

Daarin staat dat van de verdachten geen beeld- en geluidsopnames mogen worden gemaakt en uitgezonden. Tot ongenoegen van de rechtbank gebeurde dat bij Jinek wel.

Advocaat Moszkowicz verbaasd en ontstemd

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die de verdachte huurder van de boerderij in Ruinerwold bijstaat, zat dinsdagavond ook in de RTL-talkshow. De strafpleiter reageerde verbaasd en ontstemd op de uitzending van het stemfragment, waarin B. een betoog gaf over de vrijheid van godsdienst en zei dat hij niets verkeerd had gedaan.

Strafpleiter Moszkowicz vroeg Eva Jinek hoe zij aan de audiobestanden kwam. Hij wees op het verbod van de rechtbank en de schending van privacy van zijn cliënt.

Jinek was heel even stil en zei vervolgens: ,,Volgens mij is dit gewoon eerder ergens uitgezonden. Wij gebruiken altijd andere actualiteiten uitzendingen.”

Mediapool

Maar wat Jinek zei klopt niet, bevestigt hoofdredacteur Van der Horst. Volgens hem is gebruik gemaakt van de beelden die beschikbaar zijn gesteld aan alle media die ingeschreven zijn bij de zogeheten mediapool.

In de rechtszaal was een cameraploeg van RTL Boulevard aanwezig die met toestemming van de rechtbank opnames maakte en de mediapool verzorgde. Media die aangesloten zijn bij de pool, waaronder dit keer ook Dagblad van het Noorden, krijgen de opnames.

Aan het begin van de urenlange zitting heeft de voorzitter van de rechtbank in Assen nogmaals benadrukt dat er geen stem- en beeldopnames mogen worden gemaakt van de verdachte.

De cameraploeg moet zich uiteraard ook aan de richtlijnen houden en heeft dat ook gedaan. Toen uiteindelijk Oostenrijker B. het woord kreeg, zei de voorzitter van de rechtbank nogmaals dat er geen opnames (beeld en geluid) van hem mogen worden gemaakt. Videoverslaggever Jeroen Kelderman van DvhN heeft alle beelden bekeken.

Hij zegt dat de geluidsman van de cameraploeg het geluid heeft weggedraaid toen de verdachte begon te spreken. Hoe is Jinek dan toch aan de stemfragmenten van B. gekomen? Volgens Kelderman kan de stem van B. met heel erg veel moeite worden teruggehaald. ,,Je moet het echt extreem versterken.”

Geen redacteur van Jinek in rechtbank

Volgens Jinek-hoofdredacteur Van der Horst is het misgegaan doordat er geen redacteur van de talkshow aanwezig was in de rechtbank. ,,Ook zijn we vooraf niet op de hoogte gebracht van de richtlijnen. We hebben tijdens de zitting wel steeds contact gehouden met Telegraaf-journalist Saskia Belleman in de rechtbank. Zij was ook bij ons in de uitzending. En we werden ook door andere journalisten op de hoogte gehouden.”

Van der Horst zegt dat de redacteur de beelden van de rechter voorafgaand aan het moment dat B. het woord krijgt, niet heeft gezien. ,,Wij hebben het exacte tijdsframe van dat moment doorgekregen en dat gebruikt zonder de rest van de opnames te bekijken. We hebben zijn woorden uitgezonden. Dat had niet moeten gebeuren. Het onderwerp werd er ook niet beter van. Zonder dat fragment was het ook goed.”

Rechtbank neemt het hoog op

Een woordvoerder van de rechtbank zei woensdagmorgen dat de rechters het hoog opnemen dat het geluidsfragment is uitgezonden bij Jinek. ,,We willen de privacy van de verdachten beschermen. Daarom maken wij afspraken met journalisten. Wij moeten erop kunnen vertrouwen dat die afspraken worden nageleefd.”

Van der Horst is het daar volkomen mee eens. Hij zei woensdagmiddag dat na de uitleg en excuses aan de rechtbank de kou uit de lucht was.

Nieuws

Meest gelezen

menu