Joan (12) en Sabine (12) uit Beilen organiseren ondanks corona hun eigen schoolkamp

De klas vertrok vrijdagochtend naar het kamp. Voorop fietsen Sabine (links) en Joan (rechts) - Foto: Marcel Jurian de Jonge

Het coronavirus heeft voor talloze annuleringen gezorgd. Zo kregen Joan (12) en Sabine (12) uit Beilen te horen dat hun schoolkamp van CBS De Eshorst niet door zou gaan. In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloten ze hun eigen schoolkamp te organiseren.

„Door het coronavirus kregen de leerlingen dit jaar de ene op de andere teleurstelling. Allerlei evenementen gingen niet door,” meldt Klaas Hessels, directeur van CBS De Eshorst. „Vorige week maandag kregen ze ook nog eens te horen dat het schoolkamp niet doorging. Daar baalden ze wel flink van.”

Joan en Sabine uit groep acht waren teleurgesteld, maar wilden het er niet bij laten zitten. „Het is wel iets waar je je al sinds groep zes op verheugd,” vertelt Sabine. „Op de dag dat we hoorden dat het niet door ging, hebben we daarom allemaal plannen bedacht hoe we het alsnog konden organiseren.”

Naar het gemeentehuis

Op aanraden van Joans moeder gingen de twee naar het gemeentehuis om hun idee voor te leggen aan de gemeente. Na hun plannen aan de receptie te hebben verteld, konden de meiden in contact komen met Erjen Derks, wethouder gemeentebelangen. Ze stuurden Derks een e-mail en een paar dagen later mochten de twee, samen met de moeder van Joan en directeur Hessels, naar het gemeentehuis toe om hun plannen voor het schoolkamp te bespreken.

„Het was best spannend om met de ambtenaren in het gemeentehuis te overleggen,” herinnert Sabine zich. „Vooral omdat we niet wisten of het kamp wel door kon gaan. Gelukkig waren ze heel enthousiast over onze ideeën.”

In overleg met de gemeente werd afgesproken dat het schoolkamp gehouden kon worden op het scoutingterrein in Beilen. De organisatie van het kamp kwam daarbij in handen van de ouders, die erop toezien dat de coronamaatregelen worden nageleefd. Voor het kamp zijn verschillende maatregelen getroffen. Zo is de klas in twee groepen verdeeld, zodat niet teveel leerlingen bij elkaar in de buurt zijn. Ook mogen de leerlingen met maximaal twee personen in één tent overnachten.

Sponsors

Naast het overleg met de gemeente hebben Joan en Sabine voor het schoolkamp ook meerdere sponsors geregeld. „We hebben op het kamp een bingo en het leek ons leuk om daar prijzen voor te hebben. We hebben nu bijvoorbeeld een waardebon van de Hema en Pannenkoeken restaurant De Strohoed.” Ook regelden de twee meiden het avondeten, wat bestaat uit een lopend buffet van Chinees.

‘Die gezichten vergeet ik niet meer’

De klas van Joan en Sabine reageerde laaiend enthousiast op het nieuws dat ze alsnog op schoolkamp zouden gaan. „Het was een enorme verrassing. Niemand ging er nog van uit dat het kamp plaats zou vinden. Nou, de gezichten toen we het vertelden vergeet ik niet meer,” lacht Joan.

De klas vertrok vrijdagmiddag naar het scoutingterrein in Beilen, waar ze één nacht zullen overnachten. Joan en Sabine kijken zelf het meest uit naar de spooktocht die door een aantal ouders is georganiseerd. „We weten niet wat er gaat gebeuren, maar het schijnt eng te worden! Dat maakt het extra leuk.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu