Johan Derksen doet het boek dicht: 'Van der Gijp en Genee hebben blijkbaar geen enkele ambitie' (en hij heeft spijt van zijn grootste scoop, de zwartgeldaffaire bij FC Groningen)

Nog twee laatste kunstjes heeft Johan Derksen in zijn mouw – een biografie en een bomvolle sportzomer – en daarna treedt hij voorgoed uit de spotlights.

Johan Derksen: „Na mijn pensioen bij VI heb ik me geen seconde verveeld.”

Johan Derksen: „Na mijn pensioen bij VI heb ik me geen seconde verveeld.”

Inmiddels is tot de meeste mensen wel doorgedrongen dat het woord ’neger’ niet meer tot het publiekelijk vocabulaire behoort. Ook Johan Derksen is zich daarvan bewust, zo laat hij blijken aan de auteurs van zijn biografie. Toch kan hij het niet laten om tijdens een bezoekje aan Nijmegen, een stad uit zijn jeugd, over de Rijnstraat te zeggen. „Destijds was dit een keurige volkswijk. Wanneer je een neger op straat zag, belde je de krant, maar als je er tegenwoordig als blanke komt, denken ze dat je Columbus bent.”

Het is zeker niet de enige opmerkelijke uitspraak van de 72-jarige Derksen in zijn boek. Zo vertelt hij onder meer open en eerlijk over zijn seksleven (’een hond is niet bepaald bevorderlijk voor je seksuele leven: als het wél gebeurt, kijkt-ie nogal geagiteerd’) en blijkt hij jarenlang cocaïne te hebben geregeld voor Harry Muskee van Cuby + Blizzards.

Hoewel de rock-’n-roll nooit ver weg is geweest van het leven van Derksen, laat het boek ook een kant van het fenomeen zien die niet zo vaak naar voren komt: die van een man die tijdens de kerstdagen in twee weken tijd zo’n veertig B-films op RTL8 heeft verslonden, die voor het eerst uitgebreid over de dood van zijn eerste vrouw na een val van de trap praat en laat zien hoe de cocktail van een autoritaire vader en militaire dienst ervoor hebben gezorgd dat hij, naar eigen zeggen, ’schijt aan de hele wereld’ heeft gekregen.

Toch blijkt hij ook iemand die nauwelijks ’nee’ kan zeggen. Zo liet hij zich bijna door Henk Krol en Henk Otten overhalen om lijstduwer van de Partij van de Toekomst te worden. Later deed hij alsnog een goed woordje voor een andere nieuwe partij: Code Oranje. „Het is nou nooit eens de VVD die me belt, hè?”, zegt hij daar zelf over.

Lange lijst

Bovendien is hij in de loop der jaren – anders dan men vermoedt – niet nietsontziender, maar juist milder geworden. Hoewel het boek een lange lijst aan meedogenloze aanduidingen van allerlei voetbalfiguren omvat (blijkbaar heeft hij zelfs zijn collega René van der Gijp ooit als ’megalomane pillenslikker’ neergezet), heeft hij spijt van de grootste scoop uit zijn journalistieke carrière.

Eind jaren tachtig ontdekte Derksen dat er bij FC Groningen een stevige omloop van zwart geld was, waarbij de forse extra beloningen voor spelers als bittergarnituur in de boekhouding belandden. Het verhaal bracht verschillende kopstukken van de noordelijke club ten val, maar achteraf had hij het toch liever niet gemaakt.

„De sociale ramp die het met zich meebracht voor de betrokken stond niet in verhouding tot het journalistieke belang. Drie bestuursleden hebben een gevangenisstraf gekregen. De één had een grote scheepswerf die failliet ging, de ander had een vrouw die het niet aankon en zelfmoord pleegde. En voorzitter Renze de Vries zelf is gebroken en totaal berooid gestorven.”

Vanzelfsprekend komt ook de vertrouwensbreuk tussen Derksen en zijn tv-collega Wilfred Genee van afgelopen zomer uitgebreid aan bod. Algemeen bekend is dat Derksen sindsdien de helft van zijn inkomsten aan twee goede doelen schenkt. Bijna had hij zelfs zijn volledige inkomen weggegeven, op advies van zijn vrouw. Het compromis werd de helft.

Dat Derksen, Genee en ’Gijp’ sindsdien weer samen aan één tafel zitten, betekent niet dat er niks is veranderd. Derksen is niet alleen teleurgesteld in Genee, maar ook in Van der Gijp: „Die zei in eerste instantie tegen De Mol dat-ie zijn zoon nog thuis had en dat het niet té veel op werken moest gaan lijken. Dat hij twee dagen wel genoeg vond. Dat was het moment waarop ik me afvroeg of ik daar nog wel moest blijven zitten, met twee mensen die kennelijk geen enkele ambitie hebben en gewoon willen voortdobberen en zes ton per jaar in hun zak steken met het succesje dat ons programma is.”

Sportzomer

Het heeft er mede toe geleid dat Derksen besloot om volgend jaar, aan het einde van zijn huidige contract, te stoppen op televisie. Deze sportzomer is het trio eerst nog zeven (!) dagen per week te zien op SBS6, dan volgt een regulier seizoen Veronica inside en daarna zit het erop. „Ik stop dan na 24 jaar, ja”, concludeert Derksen. „Bij VI heb ik 39 jaar gezeten. Ik ben geen type voor jubilea. Elke keer nét geen gouden horloge.”

Het voetbal gaat hij niet missen, want ’er is meer in het leven dan dat geneuzel over Messi en Maradona’. En straks gaat zelfs de schaar in de fameuze coupe plus snor. „Ik heb ’m al zó lang. Ik denk dat het zal voelen alsof ik in m’n blote kont loop, als ik hem ooit afscheer.”

Agenda

Maar: „Er zal niet veel veranderen. Na mijn pensioen bij VI heb ik me nooit een seconde verveeld. Sterker nog: ik ben nu drukker dan toen ik nog hoofdredacteur was. In mijn huisje heb ik het ongelooflijk naar mijn zin. Vijf uur radio voorbereiden, nieuwe muziek luisteren. Eigenlijk heb ik geen verplichtingen meer, maar mijn agenda zit overvol.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu