Johan Derksen tevreden over Oranjezomer zonder ruzies. 'Voetbal plus noem ik het'

Terwijl de concurrentie presentatoren afwisselt of in het weekend vrij geeft, gaan de mannen van De oranjezomer op SBS6 al een maand lang zeven dagen per week door met hun programma. De zwaarste helft zit er na dit weekend op, als het EK is afgelopen. Johan Derksen is erg tevreden over het programma tot nu toe.

Johan Derksen is niet ontevreden over het programma Oranjezomer.

Johan Derksen is niet ontevreden over het programma Oranjezomer. Foto: ANP

„Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik na zoveel jaar over voetbal lullen wel een keer toe was aan iets anders”, vertelt de ’bromsnor’ terwijl hij nog een trek van zijn sigaar neemt. „Een programma dat voor de helft uit voetbal bestaat en voor de rest uit andere dingen, dat zag ik wel zitten. Maar iedereen weet ook hoe René van der Gijp en Wilfred Genee daar in staan. Toch is dat precies wat we nu dagelijks maken. ’Voetbal plus’, noem ik het. En wat mij betreft hadden er nog wel meer onderwerpen in gekund.”

Felle ruzies

Waar de mannen de afgelopen jaren aan het einde van het seizoen weleens in felle ruzies terechtkwamen, gaat het vooralsnog prima tussen de drie. „De stemming is optimaal”, aldus Derksen. „We hebben geen incidenten gehad en de baasjes zijn ook nog eens heel tevreden over de kijkcijfers. Want laten we eerlijk zijn: als je geen beelden hebt van de wedstrijden, dan valt het niet mee om zo’n talkshow te vullen.”

Derksen had al eerder laten doorschemeren dat hij en zijn collega’s naar voren waren geschoven om de concurrentie een hak te zetten, en daar blijft hij bij. „Dan heb ik het niet over NPO1, hè? Want die hebben de beelden, daar kunnen we niet tegenop. Maar dat we het goed doen tegenover Humberto op RTL4, daarover is iedereen blij.”

Als het EK afgelopen is, verandert het uitzendschema van Oranjezomer ook. In plaats van een vroege en een late uitzending, maken ze straks één programma van een uur om half tien ’s avonds. „Daar ben ik blij mee, want we moesten de afgelopen weken wel erg lang wachten tot we weer mogen. Zeker als er penalty’s werden geschoten, dan zaten we van half negen tot twaalf niks te doen.”

Aanslag op Peter R. De Vries

Deze week baarden de mannen opzien door de uitzending abrupt stil te leggen toen ze hoorden van de moordaanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Op1 maakte in allerijl een extra uitzending en het eerdergenoemde Humberto was extra lang op zender. Hadden de mannen niet ook juist door moeten gaan? „Ik was gewoon niet meer in de mood om over voetbal te lullen”, verklaart Derksen. „We zijn dan wel in principe een voetbalprogramma, maar wij zullen niet net doen of Peter niet is neergeschoten. Gelukkig had Talpa nog een groot reclameblok liggen.”

Nieuw gezicht Thomas van Groningen

Met onder meer Dick Advocaat, Jan Boskamp, Wim Kieft en Bas Nijhuis is het bij De oranjezomer een komen en gaan van vertrouwde gezichten. Toch blinkt er ook een nieuw gezicht uit in het programma: politiek verslaggever Thomas van Groningen. Kijkers zijn enthousiast over de opgewekte manier waarop hij politieke onderwerpen onder de aandacht brengt.

Johan Derksen verklapt dat er bijna iemand anders had gezeten: voormalig Wie is de mol?-deelnemer Charlotte Nijs. „Talpa had ons geadviseerd om de politieke mevrouw van Hart van Nederland te nemen. Die kende ik verder niet, maar toen we haar belden zei ze: ’Nou, ik heb vandaag een vrije dag.’ Toen was ik al helemaal op haar afgeknapt. Als je in de journalistiek werkt en je wordt gebeld, dan kom je – klaar. Zelf was ik daar vroeger misschien wel erg maniakaal in, want bij Voetbal International nam ik het collega’s bijna kwalijk als ze een keertje op vakantie gingen. Maar dat je zo’n kans laat lopen... Nee, dan ben ik heel blij dat Wilfred met Thomas kwam aanzetten, want die doet het ontzettend leuk.”

De Oranjezomer is nog tot zondag elke avond te zien om 20.00 uur en om 23.00 uur. Vanaf maandag verandert de uitzendtijd naar 21.30 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu