Johan Derksen vrijdag gewoon aan tafel bij Veronica Inside. Zonder ook maar woord met Genee en Gijp te hebben gesproken

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. Foto: ANP Kippa

Wilfred Genee, René van der Gijp en de bekende Drent uit Grolloo Johan Derksen zijn in de aanloop naar een nieuw seizoen Veronica Inside, dat vanaf vrijdag (11 september) te zien is, niet meer bij elkaar geweest. ,,We hebben geen contact meer gehad, maar een apart gesprek is niet nodig. We gaan gewoon weer zitten”, zegt Derksen.

Gijp en Genee zagen elkaar wel al eerder bij het beschouwen van de Champions League, waar Derksen als analist bij Hélène Hendriks aanschoof.

Nooit meer goed

Een kleine drie maanden geleden breekt de grootste rel uit in het bestaan van het voetbalpraatprogramma. De heren worden bedolven onder kritiek na een verkeerd gevallen Zwarte Pieten-grap van Derksen over rapper Akwasi. Bedrijven trekken zich terug en adverteren niet meer om het programma heen. De drie besluiten tot een aparte aflevering van Veronica Inside , een debat over racisme. In de aflevering op 22 juni schuiven oud-voetballer Dries Boussatta en advocate Natacha Harlequin aan. Het programma, zonder reclame, trekt een recordaantal kijkers (1,7 miljoen), maar achter de schermen gaat het helemaal mis.

Derksen is het niet eens over de tafelindeling, ook niet over het uitnodigen van gast Dries Boussatta en ontsteekt na de uitzending in woede over de manier waarop Genee hem aanpakt. ,,Hij doet er het hele jaar alles aan om ons gekke dingen te laten zeggen en neemt het ons nu kwalijk dat we gekke dingen zeiden”, briest ‘De Snor’. ‘Gijp’ kiest de kant van Derksen en het grootste conflict in de geschiedenis van het voetbalpraatprogramma is geboren. ,,Dit komt nooit meer goed”, stelt Van der Gijp. En Derksen: ,,Van der Gijp en ik zouden volledig ongeloofwaardig zijn als we met Wilfred dit programma op deze manier blijven maken. Er is iets geknapt.”

Claim

Weken van impasse gaan voorbij. Een laatste verzoeningsgesprek, vandaag precies zes weken geleden, loopt op niets uit. Genee wil verder, ‘Gijp’ twijfelt, maar Derksen is er klaar mee. Tot de grote baas John de Mol ingrijpt. De mediatycoon mailt en belt met Derksen om hem aan zijn contract (voor twee jaar) te houden. ,,Een breuk zou vergaande consequenties hebben, dat moeten we elkaar niet aan willen doen”, stelt De Mol. Derksen: ,,Daarmee bedoelde hij dat ik een claim aan mijn broek zou krijgen.”

Om niet als een geldwolf afgeschilderd te worden besluit Derksen de helft van zijn jaarsalaris aan goede doelen te schenken, zo’n drie ton. En zitten ze er morgenavond gewoon weer. Zonder voorgesprek. ,,Als je van te voren bij elkaar gaat komen, ga je weer een uitzending zitten regisseren. Dat is niet onze kracht. Ik maak me ook geen zorgen over de chemie. Daarvoor hebben we genoeg meegemaakt. We hebben vaker goeie televisie gemaakt na incidenten”, aldus Johan Derksen die niet van plan is om ‘met meel in de mond te praten’. ,,Ik ben niet veranderd. Ik vind dat we ons moeten blijven onderscheiden en dus alles kunnen blijven zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu