John Eagles - de vader uit Ruinerwold - is een moderne Google-theosoof met volstrekt ongevaarlijke teksten

Gerrit Jan van D., de vader van het Ruinerwold-gezin, is een zonderlinge figuur. Maar zijn online alias, John Eagles, staat in bepaalde opzichten niet alleen.

Gerrit Jan van D. in de tuin van de boerderij waar hij al dan niet de kinderen gevangen hield.

Gerrit Jan van D. in de tuin van de boerderij waar hij al dan niet de kinderen gevangen hield. Foto: Facebook

Er gaan weken voorbij dat de Groningse religiewetenschapper Kocku von Stuckrad niet gebeld wordt door De Wereld Draait Door , Pauw en een stuk of acht verschillende kranten. De laatste keer dat zijn duiding zo gewild was, was in de zomer van 2011 na de massamoord door de Noor Anders Breivik. En zelfs toen kreeg hij niet zoveel verzoeken als afgelopen week.

Ondanks de enorme media-aandacht voor de zaak, moet Von Stuckrad toegeven dat ‘Ruinerwold’ hem intrigeert. En niet alleen hem: het was het gesprek van de dag op de faculteit, zowel onder docenten als studenten. Niet in de laatste plaats vanwege het religieuze gedachtegoed van de 67-jarige Van D., vader van het afgezonderde gezin dat vorige week ontdekt werd in een boerderij in Ruinerwold.

‘De teksten zijn volstrekt ongevaarlijk’

Op verzoek van deze krant heeft Von Stuckrad uitgebreider gekeken naar de talrijke blogs van ‘John Eagles’, het alias van Van D. Een rode draad en een duidelijk doel zijn in de blogs niet makkelijk te vinden, zegt de Duitser, maar één ding valt hem wel op: ,,Deze teksten zijn volstrekt ongevaarlijk. Nergens roept hij op tot revolutie of de eindtijd. Het komt op mij allemaal heel vredelievend over.”

Wat analyse volgens Von Stuckrad moeilijk maakt, is dat John Eagles van alles aanstipt zonder concreet te worden. ,,Ook is hij niet heel coherent en consistent in zijn stellingen”, valt de religiewetenschapper op. Maar als je door alle proza heen kijkt, dan zijn er volgens de Duitser wel degelijk drie pijlers te ontwaren waarop Eagles zijn werk heeft geïnspireerd.

Ten eerste is dat het christendom. ,,Met ‘John Eagles’ refereert hij heel duidelijk aan de apostel Johannes. Hij voelt zich daar blijkbaar mee verwant”, zegt Von Stuckrad. De adelaar (eagle) is het symbool van Johannes (John). ,,Maar hij neemt zeker niet het hele evangelie van Johannes over. Want waar die het in de Bijbel over de apocalyps heeft, blijft John Eagles overal erg positief.”

Best modern

,,Vraag je het aan de kerk, dan krijg je een ander antwoord, maar ik zie het gedachtegoed achter deze blogs wel degelijk als onderdeel van het christendom”, zegt Von Stuckrad. ,,Hij komt immers met zijn spirituele interpretaties van het Nieuwe Testament. En daar is hij helemaal niet de enige in. Stap een boekwinkel in en je vindt muren vol met boeken met individuele belevingen van het geloof.”

De tweede pijler die volgens Von Stuckrad aanwezig is in het werk van John Eagles is de theosofie, de religieuze filosofie dat elk geloof een deel van de waarheid in zich heeft. ,,Hij komt met interpretaties van allerlei Oosterse wijsheden. Dat is heel erg new age en dat is best modern”, zegt de hoogleraar. Hij heeft nergens de naam van Rudolf Steiner kunnen vinden, maar het is volgens Von Stuckrad duidelijk dat Van D. zich heeft laten inspireren door de grondlegger van de antroposofie. ,,Heel veel trefwoorden komen overeen”, valt Von Stuckrad op.

Natuurspiritualiteit (bomen hebben een ziel, in planten en struiken huizen engelen en feeën) en ‘holistisch tuinieren’ vormen de derde pijler die steeds terugkomt in het werk. Dit alles doet de wetenschapper sterk denken aan de ecologische Findhorn Community in Schotland.

Van Stuckrad is ervan overtuigd dat Van D. zijn kennis bij elkaar gegoogeld heeft. Zo met de rug naar de wereld stond hij dus niet, concludeert de wetenschapper. En van alles wat hem interesseert heeft hij vervolgens zijn eigen soep gekookt. ,,Dat doen veel meer mensen. Denk alleen maar aan websites met van die complottheorieën. Daar lijkt dit wel op”, zegt Van Stuckrad. ,,Dergelijke internetreligies zijn geen bijzonderheid.”

Geen aanwijzingen over opvoeding kinderen

Maar welk doel had de schrijver precies? Die vraag is volgens de religiewetenschapper niet zo makkelijk te beantwoorden. ,,Zijn blogs zijn in elk geval meer dan een dagboek. Hij heeft een missie, hij wil zijn boodschap kwijt. Maar een missionaris of iemand die een eigen beweging wilde starten, dat zie ik er niet in.” Ondanks dat hij jarenlang doorging met zijn blogs, lijken er wereldwijd maar enkele tientallen enigszins geïnteresseerd te zijn geweest in zijn teksten.

Von Stuckrad had gehoopt en misschien ook wel verwacht dat hij in de teksten van John Eagles aanwijzingen zou kunnen vinden voor de manier waarop hij zijn kinderen opvoedde. Hij vond er niks over, al moet hier volgens de wetenschapper nog meer onderzoek naar komen. Von Stuckrad: ,,Dat maakt dit alles wel extra vreemd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu