Jonge ‘slopers’ dierentuin berecht

Vernielingen in oude dierentuin Emmen. FOTO FRANK JEURING

Zeven minderjarige jongeren zijn woensdag veroordeeld tot maximaal zestig uur werkstraf voor het plegen van vernielingen in de oude dierentuin in Emmen.

Ze hebben in het pinksterweekend een grote ravage aangericht in de voormalige dierentuin in het centrum. Overal waren glazen, deuren en ruiten ontzet en vernield. Brandblussers waren leeggespoten en meubilair en kunstwerken werd aan gort geslagen. De schade voor de gemeente Emmen was vele tienduizenden euro’s. Filmpjes van jongeren die vernielingen pleegden, verschenen al gauw op sociale media.

De jongste, die woensdag voor de kinderrechter stond, was dertien jaar. De zittingen waren achter gesloten deuren, omdat de verdachten onder de 18 jaar zijn. De uitspraak was wel openbaar. De rechter acht ze schuldig aan het plegen van vernielingen. In zes gevallen is ook sprake geweest van openlijk geweld tegen goederen. Volgens de rechter is tijdens de zittingen niet gebleken waarom de jongeren zo te keer zijn gegaan. ,,Het zijn normale schoolgaande jongeren zonder strafblad en zonder noemenswaardige problemen. Iemand begon iets stuk te maken. De rest ging meedoen. Dat is blijkbaar grappig.”

De rechter heeft werkstraffen tussen de dertig en zestig uur opgelegd. ,,Het heeft een geweldige impact gehad op de gemeenschap.” De verzekering heeft de schade aan de gemeente uitgekeerd, maar de gemeente wil dat de jongeren het eigen risico van 2500 euro betalen. Ook kunstenaars Ingo Leth claimt een schadebedrag. Een vaas en schilderijen, die hij had tentoongesteld bij de ingang van de dierentuin, zijn ook vernield. Het OM houdt in totaal twaalf tieners verantwoordelijk voor de schade. Onder hen zijn ook vijf verdachten, die maandag 5 december op een zitting zonder rechter, een schikking aangeboden krijgen.

De rechter is het eens met het voorstel van het OM om de schade onder de tieners te verdelen. De jongeren die woensdag voor de rechter stonden, moeten meer betalen. Zij hadden een groter aandeel in de vernielingen. Het gaat om 263 euro per persoon. Een verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor het kapotmaken van de schilderijen. Hij moet de kunstenaar 7500 euro betalen. Een andere puberjongen heeft de vaas vernield. De rechter vindt dat hij een bedrag van 309 euro aan de kunstenaar moet geven.

Nieuws

Meest gelezen

menu