Jonge Meppeler (20) verdacht van drie nachtelijke inbraken in winkels Meppel. In zijn kamer werd voor duizenden euro's aan gestolen spullen gevonden van modezaak New Coast, Bruna en Mobiele Expert

Een 20-jarige Meppeler heeft volgens de officier van justitie samen met een of twee anderen tussen 6 en 12 maart drie inbraken gepleegd in winkels in het centrum van Meppel. De verdachte zou onder meer kleding van het merk Lacoste, rookwaar en een draadloze koptelefoon buit hebben gemaakt.

Bij New Coast in de Hoofdstraat in Meppel werd voor 2800 euro aan kleding gestolen.

Bij New Coast in de Hoofdstraat in Meppel werd voor 2800 euro aan kleding gestolen.

De jonge man, die al een strafblad van 26 pagina’s heeft, verbleef op een kamer in een huis voor begeleid wonen vlakbij het station in Meppel. 12 maart rond vijf uur in de nacht zou hij samen met een 19-jarige medeverdachte kledingwinkel New Coast aan de Hoofstraat hebben leeggeplunderd.

Een agent zag twee verdachten lopen. Ze werden gevolgd tot aan de kamer van de Meppeler. In de droger van de gezamenlijke ruimte van het huis werd een deel van de gestolen kleding gevonden. De prijskaartjes zaten er nog aan. De Meppeler zelf werd onder de douche aangetroffen. De man ontkende dat hij iets met de inbraak te maken had.

Voorverkenning

Ook de jongste verdachte zei dat hij er niets mee te maken had. De eigenaar van New Coast herinnerde zich een voorval op de dag voor de inbraak. Twee jongens hadden een afspraak gemaakt, het was tijdens de lockdown, om te komen winkelen. Op camerabeelden zou onder meer de 19-jarige verdachte te zien zijn. Ze hadden specifiek naar Lacoste-kleding gevraagd.

De man gaf toe dat hij de bewuste dag in de winkel was geweest. De officier noemde het de voorverkenning. Uit de kledingzaak was voor 2800 euro gestolen. De 20-jarige verdachte zou enkele uren eerder, in dezelfde nacht, ook hebben toegeslagen bij de Bruna aan de Hoofdstraat in Meppel. De ruit van de winkeldeur was met bakstenen vernield. Binnen was een ravage aangericht. Er was voor 2100 euro aan sigaretten, shag en postzegels gestolen.

Jaar cel geëist

Bij een huiszoeking in zijn kamer werd veel gestolen kleren en sigaretten gevonden. Ook werden spullen aangetroffen van een Mobiele Expert aan het Kerkplein, waar op 6 maart was ingebroken. De officier houdt hem ook verantwoordelijk voor die inbraak. Tegen de 20-jarige man is twaalf maanden cel geëist. De jongste verdachte hoorde een half jaar cel eisen. De officier vindt dat zij allebei ook een eerder opgelegde voorwaardelijk straf van vier maanden moeten uitzitten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu