De DvhN-kinderen vertellen: De baby's van toen zijn nu 18 jaar. Eindelijk alcohol? Nee hoor, een drankje drinken doen ze al

Eline, Gerwin, Janine en Nathalie. Vier jongeren uit het Noorden die elkaar niet kennen. Toch hebben ze iets gemeen. Ze zijn allemaal geboren op 2 april 2002, op de dag dat Dagblad van het Noorden voor het eerst verscheen.

De ‘DvhN-kinderen’ zijn jarenlang gevolgd door de krant en worden nu voor de wet volwassen. Tijd om ze opnieuw op te zoeken, al ver voordat het coronavirus bezit nam van Nederland. In een driedelige wekelijkse serie praten ze over onderwerpen die jongeren van 18 jaar bezighouden. Vandaag deel 1. Over uitgaan, alcohol en drugs.

Eerst even iets meer over hoe de jongeren meteen na hun geboorte ‘DvhN-baby’ werden. Eline Slot uit Hoogeveen, Gerwin Arends uit Assen, Janine de Jong uit Frieschepalen en Nathalie Oosten uit Siddeburen werden geboren in een ziekenhuis in Drenthe of Groningen. Puur toevallig werd aan hun ouders gevraagd of ze op de dag waarop de allereerste Dagblad van het Noorden van de pers rolde op de foto wilden.

Elk jaar in de krant

Het blijft niet bij die ene keer. Eline, Gerwin, Janine en Nathalie en nog twee andere kinderen uit de regio komen tot 2010 op hun verjaardag elk jaar in de krant. Jaren geleden zijn ze ook weleens samen gefotografeerd rond hun verjaardag. Maar dat weten ze zelf alleen omdat hun ouders alle artikelen die in de krant zijn verschenen zorgvuldig hebben bewaard.

Bij elkaar komen en vertellen hoe het met ze gaat? De jongeren zijn enthousiast. Ze kwamen voor de corona-uitbraak in Nederland bij elkaar. Vandaar dat de jongeren - zonder afstand te houden - op de foto staan.

In Assen verloopt de eerste ‘echte’ ontmoeting aanvankelijk een beetje onwennig. Daar zitten ze dan. Nathalie zit in het laatste jaar van de havo, de andere vier volgen een mbo-opleiding. Bij het onderwerp feesten en uitgaan, komen de jongeren al snel los.

Assenaar Gerwin Arends heeft al een tijdje een vaste stek voor zijn zaterdagavond. ,,Ik ga altijd naar Keet Knuppel in Eext. Daar komen wel 75 jongeren uit de omgeving, ook veel vrienden van mij. Wat we doen? Gewoon gezellig feesten. Het begint altijd rond een uur of 9 's avonds tot een uur of 2 ‘s nachts. Iedereen die komt, betaalt een tientje.”

Thuiszitten vanwege corona

Gerwin heeft er geen behoefte aan om ergens anders te stappen, als dat al zou kunnen in Assen. En sinds de coronamaatregelen komt hij ook niet meer bij de keet. ,,Maar ik zie mijn vrienden nog wel.”

Voor Eline Slot ligt dat een tikje anders. Zij blijft zoveel mogelijk thuis. ,,Met vrienden spreek ik nu eigenlijk niet meer af, als ik wil afspreken doe ik het alleen een op een, maar met meerdere tegelijk doe ik nu even niet meer.”

De Hoogeveense had zich erop verheugd om te dansen en te feesten in het Postkantoor in haar woonplaats Hoogeveen, dat tegenwoordig De Beren heet. Nu ze 18 jaar is, kan zij als de horeca weer open gaat, eindelijk naar binnen zonder dat er moeilijk wordt gedaan bij de deur over haar leeftijd.

Niet dat ze zich anders verveelt op zaterdagavond. Zo zag die voor haar eruit voor de coronacrisis: ,,We spreken vaak af met dezelfde vriendengroep bij iemand thuis. We zitten gewoon gezellig bij elkaar of doen een spelletje. Er is in Hoogeveen verder weinig te doen voor jongeren. Er zijn heel veel cafés, daar komen vooral oude mensen. Die zitten niet op ons te wachten en wij vinden het ook niet leuk.”

Videobellen met vrienden

Janine de Jong zit normaal gesproken zelden thuis op een zaterdagavond. Soms gaat ze ook op vrijdagavond stappen, in De Swetser in Drachten bijvoorbeeld. ,,Maar ik spreek ook vaak met vriendinnen af om naar de kroeg in Ureterp te gaan. Of naar tentfeesten in de dorpen in de buurt. Er wordt genoeg in ons dorp georganiseerd voor jongeren. Maar voor mij is het vooral dat ik veel afspreek met vriendinnen. We gaan gewoon ergens heen en dan zien we wel.”

Ook Janine maakt vanwege corona nu pas op de plaats. ,,Ik spreek nog steeds wel af met vrienden die hier in de buurt wonen, dus ik spreek niet af met mensen die bijvoorbeeld aan de andere kant van Drachten wonen.”

Havo-scholier Nathalie van Oosten gaat niet heel veel op stap. ,,Ik vind het ook fijn om samen met mijn familie tv te kijken. Maar als er ergens een leuk feest is, wil ik er ook wel heen, zoals in de discotheek in Delfzijl of Schanspop en de feesttent in Slochteren. Sinds de corona-uitbraak zit ik bijna constant thuis. ,,Ik spreek niet meer af met vrienden om het risico op besmetting met corona te verkleinen. Wel videobellen we regelmatig.”

Hugo en iets sterkere drankjes

De jongeren drinken op feestjes en stapavonden meestal wel alcohol. De een iets meer dan de ander. Een favoriet drankje bij de meisjes is Hugo, een lichte wijn met 6,9 procent alcohol. Maar ook iets sterkere drankjes worden soms wel genuttigd. ,,Ik drink wel, maar nooit te veel”, zegt Nathalie. ,,Dat je geen controle meer hebt, daar moet ik niet aan denken.”

Gerwin houdt het vooral bij bier. De jongeren verwachten niet dat ze plotseling veel meer alcohol gaan drinken nu ze 18 jaar zijn en zelf drank mogen kopen.

Over drugs zijn de vier duidelijk. Dat gebruiken ze nooit. Geen softdrugs, geen GHB, geen xtc-pillen of welke andere harddrugs dan ook. ,,Ik ken wel mensen die pillen slikken of iets snuiven, wat precies weet ik niet. Als ik het krijg aangeboden, sla ik het af”, zegt Gerwin resoluut. ,,Ik hoef het niet. Wat anderen doen moeten ze zelf weten. Bij onze keet is het gebruik van drugs strikt verboden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu