'Jongeren een strafblad? Dan Grapperhaus ook!' Politieke partij Jong doet aangifte tegen minister Grapperhaus

Jaron Tichelaar

De politieke partij Jong van lijsttrekker Jaron Tichelaar uit Noordscheschut doet aangifte tegen minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus.

„Grapperhaus heeft voor zijn huwelijk een feestje georganiseerd waar de anderhalve-meterregel volledig in de wind geslagen werd. Als ambtsdrager is het zijn taak het goede voorbeeld te geven” stelt de jonge politicus. „Zeker als hij rechtstreeks verantwoordelijk is voor de regel, daarnaast de jongeren er zo hard op aanspreekt en bovendien verantwoordelijk is voor de enorme geldboetes en de boetes in vorm van een strafblad die jongeren krijgen met alle gevolgen van dien.”

Grove rechtsongelijkheid

Volgens de 18-jarige Tichelaar is er sprake van een grove rechtsongelijkheid. „Want minister Grapperhaus heeft de boete niet ontvangen in vorm van een strafblad, maar vrijwillig het bedrag van de geldboete overgemaakt. Waarom alle jongeren wel en hij niet?”

Wetboek van Strafrecht

De Noordscheschutter haalt er het Wetboek van Strafrecht bij en somt op:

- Ieder die kennis draagt van een begaan strafbaar feit is bevoegd daarvan aangifte te doen (art. 161).

- …. indien het misdrijf is begaan door een ambtenaar die daarbij een bijzondere ambtsplicht heeft geschonden of daarbij gebruik heeft gemaakt van macht ….. (art. 162)

- …. indien door het misdrijf inbreuk op of onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van een regeling waarvan de uitvoering of de zorg voor de naleving aan hen is opgedragen. (art. 162)

„Grapperhaus is niet uit zichzelf opgestapt, dus daarom moeten wij als partij - conform de wet - maar zelf aangifte doen. Als minister Grapperhaus geen strafblad krijgt, dan eisen wij die van anderen ook te schrappen.”

‘Jongeren moeten meebeslissen’

Jaron Tichelaar zet zich, ondanks zijn jonge leeftijd, al jaren in voor duurzaamheid en voor de toekomst. „Het gaat niet goed met het klimaat, ons milieu, onze wereld. De veranderingen gaan veel te langzaam. Jongeren komen in protest, maar zonder resultaat. Daarom moeten we eindelijk gaan meebeslissen. Het gaat immers om onze toekomst en in onze toekomst kunnen we geen ministers hebben die zich niet aan de eigen regels houden!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu