Jongerenopvang Catch verlaat Angelslo met een forse huurschuld

Vanuit een van de kapot gegooide ramen van Catch is de container te zien. Die is ingehuurd om de jongerenopvang leeg te halen.

Jongerenopvang Catch heeft een paar maanden geleden bij haar vertrek uit het wijkcentrum Angelslo een puinhoop achtergelaten. Letterlijk en figuurlijk.

Letterlijk, omdat het bestuur van het wijkcentrum deze week een grote container à raison van 4000 euro liet aanrukken om alle achtergebleven troep op te ruimen. En figuurlijk, omdat Catch maandenlang de huur niet blijkt te hebben betaald. Al met al zit het wijkcentrum nu met een onkostenpost van 19.000 euro, blijkt uit vertrouwelijke informatie die deze krant in bezit heeft. Het wijkcentrum Angelslo wil het geld verhalen op Kadir Arslan, de man achter Catch.

Van buurtbegroting naar pamflet naar te veel subsidie

De Emmenaar houdt de gemoederen in zijn woonplaats al een tijdje bezig. Eerst probeerde hij een stemming over de buurtbegroting van de wijk Emmerhout in zijn voordeel te beslissen, door opvangjongeren van Catch meerdere malen te laten stemmen. Toen dat uitkwam, werd de stemming ongeldig verklaard.

Later riep hij vraagtekens op met een klacht over een racistisch pamflet, waarvan de politie na onderzoek maar één exemplaar aantrof: dat van Arslan zelf. Bovendien moet Arslan de gemeente Emmen een subsidie terugbetalen, omdat de gemeente erachter kwam dat hij nog steeds inkomsten ontving. Arslan probeert via een bezwaarprocedure dat geld te houden.

Waarom Kadir Arslan de politiek ingaat

Niettemin vindt Arslan zichzelf de aangewezen persoon om corruptie in de zorg te bestrijden. Hij bevestigt nu dat hij de politiek ingaat. ,,Ik wil iets betekenen voor mens en maatschappij. De gemeente is op het gebied van zorg en armoede flink tekortgeschoten en heeft in een evaluatie met mij bevestigd dat wij het in Angelslo beter deden dan de gemeente zelf’’, zegt Kadir Arslan. Waarom zijn subsidie dan toch beëindigd is? ,,Omdat de gemeente liever grote bedragen overmaakt aan een groot en log apparaat als Sedna.’’

‘We kunnen best onze eigen broek ophouden’

Arslan heeft de 33-jarige Lotte Hollander uit Zwolle aangetrokken om het begeleid wonen met Catch Veilig door te zetten. ,,We kunnen ook onze eigen broek ophouden via zorg in natura of door geld uit de Wmo te ontvangen.’’ De gemeente stopte een pilot met Catch Veilig omdat er te weinig cliënten werden opgevangen. Volgens Arslan lag dat aan At Home First, dat te weinig jongeren aanleverde.

‘En de huurschuld is de schuld van de gemeente’

En die huurschuld? Kadir Arslan weet zeker dat hem geen blaam treft: ,,De gemeente zou dat geld rechtstreeks overmaken aan het wijkcentrum. En dat wij een hoop spullen niet mochten meenemen kwam omdat ze in het wijkcentrum de sleutels voor ons gingen verstoppen.”

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat Catch wel degelijk voor de huurschuld verantwoordelijk is. ,,Maar om het wijkcentrum niet in de problemen te brengen gaan wij dat bedrag betalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu