Joop Zoetemelk keert terug in Emmen

Joop Zoetemelk keert terug in Emmen

Vijfendertig jaar nadat hij er de profwielerronde Gouden Pijl won komt Joop Zoetemelk terug naar Emmen.

Vijfendertig jaar nadat hij er de profwielerronde Gouden Pijl won komt Joop Zoetemelk terug naar Emmen.

Voormalig Tour-winnaar Zoetemelk, inmiddels al jaren woonachtig in Frankrijk, is op dinsdag 11 augustus een van de hoofdgasten in Emmen. Hij is 's middags aanwezig op een netwerkbijeenkomst in wereldrestaurant Puur en 's avonds bij de ronde zelf.

Zoetemelk zegevierde in 1980 in Emmen, enkele weken nadat hij in Parijs de Tour de France op zijn naam had geschreven. Vijf jaar later werd de man, die nu niet van radio en tv af is te slaan met een reclame voor matrassen ('De Tour win je in bed'') , wereldkampioen.

Spreker

Joop Zoetemelk is in Emmen 's middags spreker in het middagprogramma onder leiding van NOS-wielerverslaggever Herbert Dijkstra. Behalve op de Tour wordt daar ook teruggeblikt op de NK Wielersportweken, eind vorige maand in Emmen. Ook verslaggever Jeroen Wielaert komt naar Emmen, met in zijn kielzog enkele huidige profrenners.

In 1980 werd in Emmen de vijfde Gouden Pijl verreden. De organisatie van toen was erin geslaagd Tourwinnaar Zoetemelk naar Emmen te halen, maar ook vedetten als Francesco Moser en Joaquim Agostinho. Emmen barstte bijna uit zijn voegen, liefst 75.000 mensen omzoomden het parcours. Die zagen tot hun grote plezier dat Zoetemelk De Gouden Pijl op zijn naam schreef, voor twee Belgen: Michel 'Peerke' Pollentier en Rudy Pevenage.

Nieuws

menu