Jordi Warners en zijn Drents uurtje bij Qmusic: 'Dreuge worst, paor neem'n en spiekerboks strieken'

Jordi Warners stapte zaterdagavond tijdens zijn uitzending op de landelijke radiozender Qmusic een uur lang over op het Drents. En dat ging donders mooi.

Het Drentse uurtje ging heel fijn, zei Warners na afloop

Het Drentse uurtje ging heel fijn, zei Warners na afloop

,,En dan schaokelt wie nu over naor ‘t Drents.” Het is zaterdagavond, klokslag zeven uur als Jordi Warners de luisteraars op de landelijke radio verwelkomt. Voor het Drentse uurtje, volledig in het Drents. ,,Met Mooi Wark en Loes van der Laan, presentator van RTV Drenthe. Moi.”

Het was anderhalve week geleden begonnen bij wijze van grap tijdens de radioshow van Qmusic-dj Domien Verschuren. Warners, zelf opgegroeid in Drenthe, deed het Verschuren voor, zette een foto op Instagram en daagde zijn volgers uit. Bij vijfduizend likes - hartjes, hoe je wilt - op de foto zou de 25-jarige dj op landelijke radio een uur in het Drents presenteren.

Spiekerboks striek’n

Het duurde nog geen dag of Warners had zijn likes ruimschoots binnen. En dus zou hij echt met de billen bloot moeten. Of, in de blote kont, zoals de Drentse band Mooi Wark tijdens het Drents uurtje zingt. Maar dan wel figuurlijk natuurlijk. ,,Veur de kiekers thuus. Wij holden de kleren ok gewoon an”, grapt bassist William Bossong van de band in ‘t plat.

Uiteraard wordt ‘Op Fietse’ van Skik gedraaid. En de mannen van Mooi Wark spelen een paar liedjes live op de landelijke radio. Er wordt gesproken over ‘dreuge worst, een paor neem’n en de spiekerboks strieken’. De Drentse vlag ontbreekt uiteraard niet achter Warners die live is te volgen via een stream van Qmusic.

Loes van der Laan doet nog een quiz in ‘t Drents (‘Is slim in het Nederlands hetzelfde als in het Drents’?) en ze helpt Warners van tijd tot tijd met het aangeven van de juiste woorden. Warners, geboren en getogen in Musselkanaal, maar opgegroeid in Emmen, spreekt een aardig woordje Drents. Maar als het dan live op de landelijke radio moet, is het toch andere koek, bekent ook hij eerlijk.

Onwennig, maar tof

Maar het was een gezellige boel tijdens het Drentse uurtje. Zelf kijkt Warners er ook tevreden op terug, hoewel hij het ook wel een tikkeltje spannend vond. ,,In het begin was het ook echt wel even schakelen hoor. Het voelde onwennig en ik voelde een druk. Doe ik het wel goed?”

De discjockey noemt het een toffe ervaring en is blij dat Qmusic hem vertrouwde om een uur lang Drenthe in de schijnwerpers te zetten tijdens zijn show. ,,En het heeft gewerkt, want ik heb een record aantal aan berichten gehad. Ook uit Brabant hoor.: ‘Jordi, ik versta er niks van, maar geweldig dat dialect ook op de landelijke radio komt’. Wat ik zelf geweldig vond: een meisje had een bericht gestuurd: ‘Mama, waarom praten ze op de radio net zoals bij ons thuis?’ Mooi toch?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu