Jubelen of janken: op het TT Circuit gaat dat vandaag hand in hand (+video)

De studenten van team HARD zetten alles op alles om de remtest te halen. FOTO JASPAR MOULIJN

Studententeams van over de hele wereld strijden op het TT Circuit om wie de snelste, beste en meest duurzame bolide heeft gebouwd. Donderdag is de eindstrijd, maar om mee te mogen doen moeten verschillende tests worden gehaald.

Deelname aan die eindstrijd is lang niet vanzelfsprekend. Maar zelfs het behalen van de tests tot nu toe is een behoorlijke prestatie.

Werk voor niks

De teams bouwden hun wagen in een jaar tijd. En als je ziet wat daar aan kennis, techniek en tijd in zit, snap je dat het gemakkelijk mis kan gaan. ,,Vorig jaar heeft een team van onze school voor niks gebouwd", vertelt Laura van Loenen van team HARD (Hanze Racing Division).

Nu staat het 12-koppige team van de Hanzehogeschool uit Groningen staat in een uithoek van het terrein bij de paddocks te sleutelen aan hun racewagen.

De race uitrijden

Naar internationale standaarden is het team klein, en hun budget niet bepaald groot. Voor winst zijn ze niet gekomen. De race uitrijden, dat is wat telt. Maar de gezichten staan niet erg vrolijk. Om 07.00 uur , op het moment dat de hekken van het terrein open gingen, stond het team paraat om aan de bolide te sleutelen.

,,Alles ging goed, tot onze motor het dinsdagavond begaf. We weten niet of we mee kunnen doen aan de remtest. Als we die niet halen liggen we eruit”, zegt van Loenen.

Passie voor racen en techniek

Er staat veel op het spel. De studenten van team HARD (Hanzehogeschool Racing Division) sleutelden, lasten en programmeerden een jaar lang aan hun bolide.

Buiten hun studie om, want deelname is helemaal vrijwillig. De studenten volgen allemaal verschillende opleidingen, maar delen een passie voor racen en techniek.

Vreemde eend in de bijt

,,De motor heeft vier keer zoveel benzine nodig om op gang te komen als normaal is”, vertelt van Loenen. Met haar studie social work is ze naar eigen zeggen ‘helemaal een vreemde eend in de bijt’.

,,Ik kan inmiddels aardig meepraten over het technische gedeelte, maar voor de specifiekere dingen moet je echt bij de mannen zijn”, lacht ze.

De laatste aanpassingen

Ze laat het terrein bij de paddocks zien, waar door de teams uit Duitsland, Finland en zelfs Rusland en Oekraïne keihard gewerkt wordt om de laatste mankementen op te lossen.

,,Het is voor heel veel teams nog spannend vandaag”, legt ze uit. ,,Gisteren waren er vijftien wagens die alle tests gehaald hadden, heb ik gehoord. Ik denk dat er zo’n vijftien tot twintig meedoen in de eindstrijd.”

 

Geen levensteken

Om 09.30 uur is de spanning bij de teamleden van HARD om te snijden. De techneuten staan onder toeziend oog van een ‘echte’ engineer gebogen over de motor. Maar die geeft nog weinig tekenen van leven.

Op vier verschillende plekken op het circuit wordt vandaag getest onder verschillende omstandigheden. ,,De remtest is als enige verplicht voor deelname morgen”, vertelt van Loenen. De andere teams racen voor extra punten.

Op de junior track gaat het erom welke kart het beste presteert onder natte omstandigheden. Het team van de Universiteit van Eindhoven komt er lachend vandaan. ,,Het ging supergoed! We hebben de snelste tijd tot nu toe!”

 

De klok tikt door

Om 11.00 uur is het bloedheet op het open terrein naast het circuit. En net als de temperatuur stijgt ook de spanning. Het team heeft nog een uur de tijd om de remtest goed af te leggen. Maar was er anderhalf uur geleden nog weinig hoop op een goede afloop, nu brult de motor.

11.15 uur . ,,Ga je maar omkleden”, zegt van Loenen tegen coureur Kevin Luinge. Even later komt hij in een wit racepak terug. Luinge is professioneel karter en raakte zo betrokken bij het project. De coureur moet er zometeen voor zorgen dat de Groningse bolide na het op snelheid komen binnen beperkte afstand tot stilstand komt. Op vier wielen.

,,Het zou zo jammer zijn om hier te stranden, ik heb er inmiddels ook aardig wat uurtjes werk in zitten”, vertelt de coureur.

De gevreesde test

De koppies staan wat hoopvoller. Om 11.50 uur wordt de racewagen, formaat kart, naar de baan geduwd voor de gevreesde test. Gespannen kijkt het team toe hoe Luinge snelheid maakt.

Het gaat niet snel genoeg, is het oordeel van de commissarissen naast de baan. Nog niets verloren. Luinge maakt zich op voor de herkansing.

Meer snelheid

De auto spurt weg, die tweede keer. Het lijkt beter te gaan, maar na de eindstreep schudt Luinge zijn hoofd. ,,Je moet meer snelheid maken”, zegt de baancommissaris tegen de coureur.

Luinge maakt een snijgebaar langs zijn hals. ,,Het is einde oefening”, roept een toegesnelde teamgenoot. Het rempedaal hangt krom in de wagen.

Dat was het

Dat was het. Het einde van een jaar lang keihard sleutelen, presentaties voorbereiden, geld binnenhalen en trainen. Verslagen zitten de teamleden naast de baan.

,,We hebben een jaar lang 60 uur in die auto gestoken, en nu doet ‘ie het niet. Ik kan die auto wel dromen. Dit gevoel is echt onbeschrijfelijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu