Julia (15) uit Meppel gaat een half jaar lang zeilen over de Atlantische Oceaan (naar de Caraïben en terug)

Nog twee en een halve maand moet ze geduld hebben, voordat eindelijk haar grote avontuur begint. Julia Felix gaat namelijk de reis van haar leven maken. De 15-jarige Meppelse is één van de 35 Nederlandse jongeren die deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma School at Sea, een half jaar durende zeilreis met een driemaster over de Atlantische Oceaan naar het Caribisch gebied.

Julia Felix en AH-eigenaar Kees Elzinga houden samen een afbeelding vast van de Thalassa, de prachtige driemaster waarmee Julia in een half jaar de historische West-Indische handelsroute zeilt.

Julia Felix en AH-eigenaar Kees Elzinga houden samen een afbeelding vast van de Thalassa, de prachtige driemaster waarmee Julia in een half jaar de historische West-Indische handelsroute zeilt. Foto: Gerrit Boer

School at Sea is een organisatie die aan leerlingen uit havo 4, vwo 4 en 5 de kans biedt om met de driemaster Thalassa in een half jaar tijd de historische West-Indische handelsroute te zeilen. Met een ervaren bemanning, vijf docenten en de andere leerlingen worden tijdens de reis enorme stappen gemaakt, zowel letterlijk als figuurlijk. Er is veel tijd voor ontspanning en het ontdekken van andere culturen, maar er moet ook serieus geleerd worden.

Julia krijgt bijvoorbeeld aan boord de lesstof die haar klasgenoten op Stad & Esch ook krijgen. „Alle toetsen die zij op school maken, krijg ik via e-mail toegestuurd en maak ik aan boord”, zo vertelt de Meppelse, die na haar reis weer naadloos kan aansluiten bij haar medestudenten.

Deelname kost 24.000 euro

Heel wat voorbereiding is er vooraf gegaan aan de reis die Julia Felix gaat maken. Voordat de havo 4-leerlinge dit voorjaar definitief te horen kreeg dat ze één van de jongeren is die aan School at Sea mag deelnemen, nam ze al deel aan een fondsenwervingstraining. Voor de droomreis die de Meppelse gaat maken, moet ze namelijk 24.000 euro op tafel leggen. Een bedrag dat ze niet zomaar uit haar achterzak tovert. „Ik kreeg een coach toegewezen die mij heeft geholpen met het opzetten en begeleiden van acties om het deelnamegeld in te zamelen. En het is mij gelukt het volledige bedrag bij elkaar te krijgen.”

Zeeziekte

De eerste zeilweek wordt voor Julia een uitdaging. De zeilervaring die ze de afgelopen zomers opgedaan heeft tijdens de zeilkampen in het Friese Heeg, zullen haar niet wapenen tegen zeeziekte. Althans dat is de verwachting. Julia gaat nuchter om met die gedachte. „Ik zal net als de rest last van zeeziekte krijgen. Maar ik kan het schip niet af en moet doorzetten”, zo zegt ze vastberaden.

Leren staat tijdens de reis centraal. Niet alleen schoolwerk, maar allerlei andere alledaagse dingen als bijvoorbeeld koken. „Er is bijvoorbeeld maar een maand een kok aan boord. Daarna zullen we het zelf moeten doen, net als bijvoorbeeld het schoonmaken. En natuurlijk leren we ook zeilen. Hoe werkt het schip, we leren navigeren op de sterren, moeten de zeilen hijsen en wacht lopen. Hard werken dus”, zegt ze met een glimlach.

Dolfijnen en walvissen zien, maar ook een school bouwen

De reis voert Julia en haar medereizigers vanuit IJmuiden naar de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Dominica, Curaçao, Panama, Cuba, Bermuda en via de Azoren weer terug naar IJmuiden. Een reis van 12.000 zeemijlen.

Julia begint al te glunderen bij de gedachte wat ze onderweg allemaal zal zien. Bijvoorbeeld de dolfijnen en bij de Azoren de walvissen die daar dan zijn. Tijdens deze bijzondere reis, waarbij de jongeren ook Spaans leren, wordt er op verschillende plekken aangelegd om deel te nemen aan verschillende werkprojecten. Zo helpen de deelnemers mee bij het bouwen van een school. „We gaan andere mensen en culturen ontmoeten en maken zelfstandig een grote voettocht op Cuba. We leveren wellicht een bijdrage om de wereld een stukje beter te maken. En het beetje Spaans dat we onderweg leren, kunnen we gebruiken om te communiceren.”

Heimwee

Julia beseft dat ze iets unieks mee gaat maken. Iets dat voor de meeste van haar leeftijdsgenoten niet is weggelegd. Ze is dan ook iedereen, en in het bijzonder Kees Elzinga van de Albert Heijn in de Oosterboer, dankbaar voor de financiële bijdragen waardoor zij de reis van haar leven kan maken. En waar Julia het meest tegenop ziet? „Ik denk de momenten dat ik even alleen ben en dat de heimwee op de loer ligt. Dat ik familie en vriendinnen mis.”

Contact met het thuisfront is soms lastig. De mobiele telefoon kan bijvoorbeeld wel de kast in omdat de (internet)verbinding zwak is. Elke week heeft ze met een begeleider een gesprek over hoe het gaat. De leerlingen worden dus goed in de gaten gehouden en niet zomaar losgelaten in hun halfjaar durende avontuur op weg naar volwassenheid. Want één ding staat vast: wanneer Julia in mei 2021 weer aanmeert in IJmuiden zal er een heel andere Julia van boord van de Thalassa stappen dan een half haar eerder aan boord is gegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu