Juridische strijd om strafontslag politie na onderzoek Drenthe

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Voormalig politie-ambtenaar Greet Elsinga vindt dat haar particulier recherchewerk voor de provincie Drenthe geen reden was voor disciplinair ontslag.

Dat bleek woensdag bij de meervoudige bestuursrechtbank in Groningen. Elsinga, die bijna 36 jaar bij de politie heeft gewerkt, wil weer aan de slag als beleidsmedewerker. Haar advocaat vroeg de rechtbank om het ontslag bij de Politieacademie ongedaan te maken. De jurist van de politie verzet zich daar tegen. Volgens hem is Elsinga ontslagen, omdat zij loog over werk voor het particuliere recherchebureau Marple.

Commotie onderzoeksmethoden

Het bureau deed in opdracht van de provincie Drenthe een integriteitsonderzoek naar vier ambtenaren. Over de de gebruikte onderzoeksmethoden is commotie ontstaan. De jurist verklaarde dat Elsinga als medewerker van de academie helemaal geen particulier recherchewerk mocht doen. Door haar toedoen zou de Politieacademie ook imagoschade hebben opgelopen.

Elsinga bestrijdt dat. Zij zei dat ze de Politieacademie heeft gemeld dat ze trainingen gaf. Haar werk voor het recherchebureau lag volgens haar in het verlengde van die klus. ,,Ik was beleidsmedewerker geworden bij de Politieacademie. Toen heb ik mijn uniform en dienstwapen ingeleverd. Ik mocht die klussen doen.”

Opsporingsbevoegdheden

Maar de Politieacademie ziet dat anders. ,,Zij was een medewerker met opsporingsbevoegdheden. Daarvoor gelden strenge regels.” De Politieacademie neemt het Elsinga ook kwalijk dat zij in een telefoongesprek met een manager heeft ontkend dat zij bij het Drentse onderzoek betrokken was. ,,Ik ben in dat gesprek inderdaad niet duidelijk geweest”, erkende zij woensdag. ,,De manager informeerde naar mijn zieke partner. Plotseling vroeg hij naar het onderzoek in Drenthe. Daar werd ik door overvallen.”

Schadevergoeding van minister

De advocaat van Elsinga zei dat haar ontslag een afrekening was. ,,Zij meldde een misstand op haar afdeling. Dat onderzoek in Drenthe is gebruikt als stok om mee te slaan. Met het recherchewerk voor de provincie was niets mis. De raadsman van de ambtenaren heeft de publiciteit gezocht. Daar kan zij niets aan doen. De raadsman doet alles om het werk van mijn cliënt zwart te maken.” Volgens de advocaat loopt nu een procedure van de betrokken ambtenaren tegen de Staat. ,,Zij vinden dat de minister van Veiligheid en Justitie verzaakt heeft in het toezicht op het recherchebureau en willen een schadevergoeding.”

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak over de ontslagzaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu