Vertrekkend fractieleider Leefbaar Tynaarlo Casper Kloos: Ik heb deuken opgelopen, maar ook mooie momenten beleefd

Het hing al een tijdje in de lucht dat Jurryt Vellinga zijn opvolger zou worden. Vellinga (43) voerde het woord op belangrijke onderwerpen, zoals de herinrichting van het centrum van Zuidlaren. Daarbij sloeg hij net een wat andere toon aan dan Casper Kloos, de man die Leefbaar 27 jaar geleden oprichtte en al die jaren leidde. Vellinga is wat genuanceerder, bestuurlijker en probeerde wat meer een brug te slaan naar andere partijen.

Recht voor zijn raap

In een schriftelijke verklaring van dinsdag over de wisseling van de wacht geeft de raadsfractie van Leefbaar het ook ruiterlijk toe. Kloos is direct en gaat graag recht-voor-zijn-raap de strijd aan, maar dat is niet altijd handig in de situatie waarin Leefbaar zich nu bevindt. Leefbaar is bij de verkiezingen in maart 2018 de grootste partij geworden en leidt nu de coalitie met GroenLinks, CDA, D66 en ChristenUnie.

„Na jaren van oppositie hebben we nu bestuursverantwoordelijkheid”, zegt Vellinga. „Dat is heel fijn, dan pas kun je echt dingen voor elkaar krijgen voor de inwoners van Tynaarlo. We willen dus zorgen dat het zo blijft. Dat vergt dus een iets andere benadering, al houden we vast aan onze uitgangspunten. We willen zaken realiseren voor de inwoners.”

Huisvesting en zorg

Kloos (bijna 73) blijft aan als raadslid en wil zich toeleggen op zaken die hij erg belangrijk vindt: huisvesting, zorg en jongerenzaken. „Ik kan mij daarin nu beter vastbijten. Dat is ook belangrijk, want op dat terrein staat veel te gebeuren. Het is mij wel gelukt om de coalitie te smeden en om zaken voor elkaar te krijgen, maar nu kan ik het fractievoorzitterschap aan Jurryt overlaten.”

Voor Vries-Zuid ligt er nu bijna een woningbouwplan klaar. De planontwikkeling voor Zuidlaren is ook een eind op streek. Het zijn volgens Kloos en Vellinga zaken die Leefbaar nu als collegepartij voor elkaar heeft gekregen.

Casper Kloos richtte ruim een kwart eeuw geleden Leefbaar Tynaarlo op. Hij was uit de PvdA gestapt uit onvrede met de koers inzake de WAO.

De eerste jaren had Kloos het moeilijk in de gemeentepolitiek. De gevestigde partijen namen Leefbaar nauwelijks serieus, waardoor Kloos zich als straatvechter opstelde. De verkiezingsoverwinning twee jaar geleden was de kroon op zijn politieke loopbaan. Leefbaar haalde het grootste aantal stemmen, maar kreeg net als VVD en GroenLinks vier zetels in de raad.

Meer rivaliteit in Tynaarlo

In Tynaarlo ligt de politieke situatie daarmee anders dan in de buurgemeenten Noordenveld en Aa en Hunze. Daar zijn de lokale fracties van Gemeentebelangen met ruime afstand de grootste. Dat maakt het sluiten van coalities minder gecompliceerd dan in Tynaarlo, waar meer rivaliteit heerst.

Onder leiding van Jurryt Vellinga moet Leefbaar zich verder ontwikkelen als een betrouwbare bestuurlijke partner. „Het blijft ons streven onze inwoners het beste te geven dat ze kunnen krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu