Juryprijs voor nieuwbouw brede school De Twingel in Dwingeloo

De nieuwbouw van brede school De Twingel in Dwingeloo heeft zaterdag de juryprijs van de Drentse Architectuurprijs gewonnen.

De publieksprijs ging naar de restauratie en nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen. De Drentse gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) reikte zaterdag de prijzen uit in Frederiksoord.

Zwarte Hond

Architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen maakte het ontwerp voor De Twingel. Architectenbureau Van Ruth bv uit Dwingeloo is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw bij en de restauratie van de schaapskooi in Ruinen.

Twee scholen en bieb in één gebouw

De Twingel staat aan de rand van het dorp. In het gebouw zijn twee basisscholen, een bibliotheek en een kinderdagverblijf ondergebracht. Het gebouw is een kleine twee jaar geleden in gebruik genomen.

De schaapskooi in Ruinen dateert uit 1949. Enkele jaren geleden ontstond de wens het gebouw op te knappen en uit te breiden met een nieuw gebouw.

Schaapskooi voldoet weer aan milieueisen

De oude kooi is volledig gerestaureerd, de rieten kap vervangen evenals de houten gevelbekleding welke deels is voorzien van houten ventilerende lamellen. Binnen is de kooi voorzien van een nieuwe vloeistofdichte betonvloer waardoor hij weer voldoet aan de milieueisen. De nieuwe schaapskooi is links achter de bestaande kooi gerealiseerd. Het volume van de nieuwe kooi is zo vormgegeven dat de kooi aan de voorzijde laag en smal is en naar achteren toe hoger en breder wordt.

32 inzendingen

De Drentse Architectuurprijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. Dit jaar heeft het publiek 32 inzendingen voorgedragen. Die zijn allemaal voorgelegd aan het publiek voor de publieksprijs. De jury heeft zijn keuze gemaakt uit acht inzendingen.

De jury bestaat uit Annet Ritsema (Specht Architecten, Groningen), Julietta Zanders (Z’anders Architectuur, Amsterdam) en Joop Slangen (Slangen Architecten, Haarlem). ArchitectuurPunt Drenthe heeft de verkiezing op touw gezet.

Nieuws

menu