Justitie claimt 1,7 miljoen van ‘autofamilie'

Het Openbaar Ministerie (OM) vordert in het kader van de pluk-ze-wetgeving ruim 1,7 miljoen euro van de familie R. uit De Kiel bij Emmen. Het geld zou verdiend zijn met hennepteelt.

Het Openbaar Ministerie (OM) vordert in het kader van de pluk-ze-wetgeving ruim 1,7 miljoen euro van de familie R. uit De Kiel bij Emmen. Het geld zou verdiend zijn met hennepteelt.

De zaak kwam aan het rollen in 2013, toen een ondergrondse kwekerij bij de woning van de familie werd ontdekt.

De verdachten zijn de ouders van de in Drenthe bekende Robbin R., een jonge ondernemer die regelmatig in het nieuws kwam vanwege zijn jeugdige leeftijd als succesvolle zakenman in de autobranche. De nu 22-jarige ondernemer wordt zelf ook verdacht: niet (meer) van hennepteelt, maar van faillissementsfraude.

Ondeugdelijke boekhouding
De hennepkwekerij met ruim 1300 planten werd aangetroffen in juli 2013 bij een inval in de woning. Een maand later werd het faillissement uitgesproken van autobedrijf Zwaluw waar R. directeur van was. De curator stelde vast dat er sprake was van een ondeugdelijke boekhouding.

Na het faillissement zou R. tientallen auto's uit de failliete boedel hebben gehaald. Ook wordt hem verweten dat hij heeft geweigerd de curator van informatie te voorzien.

Robbin R. heeft altijd ontkend iets met de hennepteelt te maken te hebben, hoewel de professioneel ingerichte kwekerij onder ook zijn woning lag. R. zat net als zijn ouders twee weken vast.

Vorig jaar maart viel de politie een woning binnen in Norg, een woning die eveneens toebehoort aan de familie R. De inval had te maken met een grootschalig onderzoek naar drugshandel.

Regiezitting
Het OM heeft de strafzaken aangebracht bij de Noordelijke Fraude Kamer van de rechtbank Noord-Nederland. Ook de ontnemingsvordering (van 1.773.376 euro) wordt door deze strafkamer behandeld. De claim is hoger dan het totaalbedrag dat de noordelijke rechtbanken doorgaans in een jaar tijd toewijzen.

Vandaag is er een regiezitting. Behalve Robbin R. en zijn ouders zijn nog twee personen gedagvaard die een rol zouden hebben gespeeld bij de fraude. Tijdens een regiezitting kunnen advocaten onderzoekswensen kenbaar maken.

De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu