Justitie is nu ook brein achter cokemanege Nijeveen op het spoor: een verdachte is aangehouden, vier anderen zijn voortvluchtig

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

Een 38-jarige Brabander wordt samen met vier andere verdachten gezien als het brein achter de cocaïnewasserij die is aangetroffen in Nijeveen. Hij is aangehouden, de andere vier zijn nog voortvluchtig. Ze verblijven waarschijnlijk in het buitenland.

De zaak tegen de zestien mannen die 7 augustus werden opgepakt in het dorpje bij Meppel heet formeel gezien 26Rockdale en kent woensdag een eerste inleidende zitting. De strafzaak tegen de vijf nieuwe verdachten gaat volgens advocaat Erik Thomas verder onder de naam Rockdale 2. Hij bevestigt tegenover deze krant dat hij in beide zaken een verdachte bijstaat.

Een van de opdrachtgevers van de Nijeveense cokemanege is volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 38-jarige Aydin C., die in de buurt van Tilburg zou wonen. Hij is in Turkije geboren en dus cliënt van Thomas. Het OM liet eerder weten niet inhoudelijk op vragen van Dagblad van het Noorden in te willen gaan, maar heeft de ontwikkelingen in de zaak tegenover nieuwswebsite Nu.nl wel bevestigd.

Vier van de vijf zijn Nederlands

De opdrachtgevers kwamen in het zicht van justitie na de EncroChat-hack eerder dit jaar, waarbij opsporingsdiensten wekenlang versleutelde chatgesprekken van criminelen konden meelezen en onderscheppen. Vier van de vijf hebben een Nederlandse nationaliteit. Of deze hack ook een rol heeft gespeeld in de ontmanteling van de wasserij in Nijeveen, is nog niet duidelijk.

In Nijeveen trof de politie na een grote inval een cocaïnewasserij aan in een manege, die zijn gelijke in Nederland niet kent. Er was volgens de politie de capaciteit om dagelijks tussen de 150 en 200 kilo drugs te wassen uit, in dit geval, steenkool. In ieder geval werd in de manege 100 kilo cocaïne aangetroffen.

Dezelfde dag viel een arrestatieteam een loods in Apeldoorn binnen, waar 120.000 kilo steenkool werd gevonden, waar ongeveer voor 15% zogeheten cocaïnebase in zat.

‘Was slechts als kok in Nijeveen’

Het ging in Nijeveen om een zeer professioneel opgezette wasserij. Zo waren er aparte slaapvertrekken, waaruit zou blijken dat de er in ploegendiensten gewerkt moest gaan worden. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de wasserij operationeel is geweest.

Het merendeel van de verdachten werkt mee met de autoriteiten. Over het algemeen verklaren ze geen idee te hebben gehad van de werkzaamheden die zij in Nederland zouden gaan verrichten. Ze zien zich als onderknuppels. Een van de Colombiaanse verdachten heeft de politie verteld als kok naar Nederland te zijn gekomen, om de werkers van eten te voorzien. Hij zegt niet meegeholpen te hebben aan het wassen van cocaïne, aldus zijn advocaat Coen van de Heuvel.

Eigenaar van de manege vrij

De eigenaar van de manege, Jan B., is sinds eind september op vrije voeten. Hij zei tegen Dagblad van het Noorden nooit iets te hebben gemerkt van de werkzaamheden in de loods die hij sinds juni verhuurde. Lees het interview met hem hier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu