KNVB verplicht het niet. Toch hebben veel Drentse voetbalclubs een AED hangen. 'Als je zoiets meemaakt, word je nog alerter'

De KNVB laat amateurclubs vrij om een hartdefibrillator (AED) op het sportpark te hebben hangen. Er geldt geen verplichting, maar veel verenigingen in Drenthe hebben er onderhand wel één.

AE redt mensenlevens.

AE redt mensenlevens. ANP

Zo ook bij MSC-Amslod uit Meppel. De Meppeler voetbalclub kreeg in 2011 zelf te maken met een harstilstand bij een jeugdspeler. Ondanks snel ingrijpen door vrijwilligers met een AED overleed de voetballer op 15-jarige leeftijd. „Er viel niets meer te redden. Dat zeiden ambulancebroeders later ook”, zegt voorzitter Arjan Jonkers.

Het overlijden van het jeugdlid tijdens een training was een mokerslag binnen de club. „Sommige van zijn teamgenoten spelen nu in ons eerste. Zij hebben het er nog steeds over. Als je zoiets meemaakt, word je nog alerter op voorzorgsmaatregelen.”

MSC probeert altijd vrijwilligers op het sportpark aanwezig te hebben met EHBO-kennis. Verder betaalt de club jaarlijks opfriscursussen voor tien tot vijftien vrijwilligers en onderhoudskosten voor de AED. „Maar je loopt altijd het risico dat er een keer niemand aanwezig is met die kennis. En dan is het belangrijk dat mensen toch iets doen bij een hartstilstand. Alles wat je op zo’n moment doet is namelijk goed.”

AED na meerdere sterfgevallen

Voetbalvereniging Wildervank kreeg te maken met drie spelers die in anderhalf jaar tijd door hartfalen overleden. „De eerste was tijdens ons jubileum in 2005, daarna een paar maanden later overleed een keeper en in 2006 zakte tijdens een uitwedstrijd een speler van ons in elkaar”, zegt voorzitter Derk van der Laan. In 2011 overleed ook nog een bestuurslid aan een hartaanval nadat hij op het sportveld onwel werd.

De club kreeg na het overlijden van de spelers een hartdefibrillator aangeboden. Van der Laan: „We hebben EHBO cursussen met reanimatie georganiseerd en doen dat nog steeds. Kantinemedewerkers, trainers en leiders kunnen bij ons de cursus en herhalingstrainingen volgen. Dat gaat heel goed, telkens doen er tussen de acht en twaalf mensen aan mee. Daarnaast hebben we leden die vanuit hun werk een BHV-cursus met reanimatie hebben gehad.”

Tweede defibrillator in dorp

SC Roswinkel, een voetbalclub met zo’n 140 leden, heeft sinds vorig jaar een defibrillator. ,,Gekregen. We kwamen hiervoor in aanmerking omdat we bij een bepaald bedrijf led-verlichting hadden aangeschaft’’, zegt bestuurslid Jan Kleinenberg. Het is de tweede defibrillator in het dorp. ,,De andere was er al eerder, die hangt bij het dorpshuis. Beide apparaten zijn bedoeld voor algemeen gebruik’’

In het dorp zijn volgens Kleinenberg tussen de tien en vijftien mensen die een speciale opleiding hebben gehad om de defibrillators goed te kunnen bedienen. ,,Zij krijgen via 112 een appje of een mailtje als hun inzet nodig is. Tot deze groep behoort ook een aantal voetballers van SC Roswinkel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu