Kamer wil openheid over precieze locaties tijgermug. Ook in Assen is het gevaarlijke Aziatische insect weer opgedoken

De gevaarlijke Aziatische tijgermug is dit jaar aangetroffen in in vijf gemeenten, waaronder Assen. Maar volgens het platform Stop invasieve exoten weigert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de exacte locaties bekend te maken. De Tweede Kamer heeft onlangs de minister om openheid gevraagd.

Foto: DvhN

Foto: DvhN

Naast Assen werd het insect - dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen - aangetroffen in Amstelveen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Ook op Schiphol is volgens de NVWA een onbekend aantal gelekoortsmuggen gevonden.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: ,,Het gaat bij de vondsten van dit jaar in Assen en Lelystad vrijwel zeker om twee bedrijven die gebruikte banden importeren en in Amstelveen om een importeur van Lucky bambooplantjes. De vondst in Sittard betreft waarschijnlijk het restant van een populatie van vorig jaar, toen daar 373 tijgermuggen werden gevonden. De vondst in Moerdijk is waarschijnlijk gedaan op een parkeerplaats met veel internationaal vrachtverkeer.”

Twee jaar geleden besloot de Raad van State dat er geen enkele reden is om de namen van de bedrijven waar tijgermuggen worden gevonden geheim te houden, omdat het milieu-informatie betreft. Toch maakt de NVWA op haar website alleen de gemeente en woonwijk bekend.

Vragen over gebrek aan openheid

,,Vlak voor het reces heeft Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 daarom voor de derde keer aan minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten - die verantwoordelijk is voor de NVWA - vragen gesteld over het gebrek aan openheid”, zegt Reinhold.

Na de eerdere Kamervragen vermeldde de NVWA sinds begin dit jaar op de website het aantal muggen dat was aangetroffen. ,,Een goede ontwikkeling, want het aantal gevangen muggen kan iets zeggen over de mate van verspreiding en kans op vestiging. Maar de vangstdatum werd niet vermeld.”

Wob-verzoek ingediend

Inmiddels heeft het platform bij de NVWA opnieuw een Wob-verzoek ingediend om de exacte locaties boven tafel te krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu